Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför så tyst om psykiatrin i länet?

Annons

Den totala samhällskostnaden för sjukvården beräknades häromåret till 278 miljarder kronor. Psykiska sjukdomar är den sjukdomsgrupp som kostar samhället mest, cirka 25 procent av totalkostnaden, det vill säga 65 miljarder. Sedan följer cirkulationsorganens sjukdomar, rörelseorganens sjukdomar, reumatiska sjukdomar, cancer och diabetes.

Av primärvårdens läkarbesök har drygt 1/3 psykisk sjukdom som grund och de flesta av dessa är depression och ångestsyndrom. Psykiska sjukdomar kan dessutom ligga bakom en stor del av besöken med diffusa besvärs om sökorsak. (Källa: akutpsykiatri - studentlitteratur).

16/11 arrangerades "Inspirationsdag" i Sundsvall där socialstyrelsen SKL med flera medverkade. Psykiatripersonal och intresseorganisationer från länet deltog. Men var fanns vårdområdesdirektören för länspsykiatrin och var fanns RSMH?

I landstinget Västerbotten arrangerades som vanligt vecka 45 i Umeå med flera orter Psykiatridagar tillsammans med RSMH, IPF med flera organisationer och som syftar till att öka förståelsen och kunskapen om psykiskohälsa, psykiska sjukdomar. Detta med öppet hus, föredrag med mera i veckans sju dagar, ett arrangemang som saknades i Sundsvall..

Under september presenterade sig en av de tre nya vårdområdesdirektörerna på en helsida i media men om vårdområdesdirektören för psykiatrin har det varit tyst om .

Efter att nyligen drabbats av stroke vill undertecknad passa på framhålla strokevården på länssjukhusets avdelning 25b där en vård av nationell toppnivå bedrivs. Där finns tillgång till psykiater, sjukgymnast, arbetsterapeut med flera i teamen. Psykiatrin på länssjukhuset saknar arbetsterapeuter. Psykiatrin saknar också så kallade "Brukarråd" bestående av representanter för patient/anhörigförening/vårdpersonal, som finns i övriga länen i "norra regionen"

I "Länsbulletinen" som når politiker och vårdpersonal i Västernorrland, kunde man i ett tidigare nummer läsa om Norrbottenspsykiatrin och om ett seminarium med deltagare från SKL och SBU (statens beredning för medicinsk värdering) som fastslog arbetsterapeuternas viktiga kunskaper om psykiska funktionshinder. I Luleå har man gått så långt att man inrättat en professur i ämnet arbetsterapi.

Fd landstingsanställd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons