Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänstern har fått gehör för sina krav

Annons
Vänstern har fått gehör för sina krav

Replik på Carl Rönngrens insändare den 19 mars:

Tack, Carl Rönngren, för din reaktion på min insändare, och att du därmed inbjuder till dialog, vilket alltid är bättre än ett ensidigt mässande. Vi inom vänstern är helt på det klara med att vi lever i "en värld i förändring". Det fanns en tid då Skp:s tidningar inte fick distribueras(!). När våra kamrater var registrerade i åsiktsregister, uppgifter som flöt runt mellan säkerhetspolisen, försvarsmakten, facket och det socialdemokratiska partiet!

I dag är allting "förändrat". Skp blev Vpk, som blev vänsterpartiet. Nu har vi i snart en hel valperiod haft ett bra pragmatiskt samarbete med en socialdemokratisk regering. Vi har fått gehör för våra krav på höjd a-kassa, höjda barnbidrag, mer pengar till kommunerna, och så vidare, i vår strävan att återställa något av rättvisan i vårt samhälle, där klyftorna ändå tenderar att fortfarande öka (cirka 450000 barn lever runt existensminimum). Men sossarna har ändå efter en kraftig högersväng, tvingats att ta flera steg åt vänster!

Vi regerar tillsammans med sossarna i åtskilliga kommuner och landsting. Vi har ett konstruktivt samarbete med fackföreningsrörelsen. Och vi är framför allt fortfarande Sveriges tredje största parti, enligt opinionsmätningarna.

Får vi fortsatt förtroende finns det fortfarande hopp för arbetarrörelsen, och den gamla sosseparollen "Ökad jämlikhet" som för sedan länge fallit i glömska.

Jodå, C Rönngren, vi har massor med "radikala förslag". Bland annat har vi ensamma tillsammans med miljöpartiet fått göra oss till tolk för den halva av svenska folket som fortfarande är emot, eller tveksamma, till EU/EMU! Vi har nyligen ensamma fått ta upp en gammal fråga för arbetarrörelsen om att överföra något av storföretagens övervinster till samhället, och till de anställda genom breddat inflytande för den fackliga rörelsen. (I skuggan av P Barneviks pensionsskandal och vad som händer i Degerfors och Gislaved). För detta har vi blivit påhoppade av hysteriska borgare och sossar, och anklagade för att vilja "konfiskera", införa "Sovjetsocialism" och planekonomi(!?).

Till sist är det svårt att förstå vad C Rönngren kan finna för "trygghet" i s-regeringens slopande av neutraliteten i utrikespolitiken, och närmandet till NATO och USA.

Birger Strömberg (v)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons