Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Mest
läst

Uppvärmningen har gått snabbt förr också

Annons

Jag är intresserad av teorierna om den nu så diskuterade globala uppvärmningen, även om jag personligen inte helt delar den nu förhärskande.

Nu oroar sig några över hur isbjörnarna ska klara sig när isarna smälter, men isbjörnen som sådan torde väl vara äldre än 2 500 år. Vi hade ju medelhavsklimat här på den tiden. Här uppe växte det ju stora hasselträd och några malmletare hittade tjärstubbar långt över nuvarande trädgräns.

Jag har ventilerat detta förr och har fått till svar att det är därför uppvärmningen ökar så snabbt denna gång, skulle det bero främst på användandet av fossila bränslen.

Okej, men iskärnor från Grönland visar att för 14 700 år sedan steg temperaturen plötsligt tio (10) grader och att höjningen varade i 1 800 år. Så uppvärmningen har tydligen gått snabbt förr också. Samma ö har varit beväxt med barr- och lövskog visar borrkärnorna.

Att solvinden eventuellt skulle kunna ha betydelse har jag hört någonstans och att den aldrig varit så låg som nu sedan mätningarna började. Kan det vara något.

Jag har absolut inget emot att man har börjat att forska och tänka på vår miljö. Den skulle ha startat flera årtionden tidigare, så i det fallet har den globala uppvärmningen givit mänskligheten en spark i rätt riktning. Hoppas bara att den fortsätter även på andra områden, som exempel alla gifter och otyg som hamnar i vår föda, inte minst genom alla besprutningar, men även genom helt onödiga tillsatser. När jag äter en bit kött så vill jag ha kött och inte en mix av en massa E-tillsatser och man törs snart inte äta frukt och bär, potatis, rot- och grönsaker om den inte är odlad i egna täppan.

Sigge Berg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons