Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyvärr Rainor – vindkraftens påverkan blir värre än du tror

/

Annons

REPLIK. Svar till Rainor Melander, ”Jag kommer inte flytta – påverkan från vindsnurrorna blir försumbar", Ordet fritt 20 maj.

Det är trevligt med positiva människor som till exempel Kramfors fullmäktiges ordförande Rainor Melander. Han skriver i sin långa insändare att han bor i Herrsjö sedan flera generationer där vindkraftverken på Vitberget kommer att ligga nära hans hem. Trots det är han inte oroad.

Det är däremot vi i gruppen Värna Finnmarken. Vi har en helt annan och mörkare syn på vad snurrorna kommer att innebära för oss.

Vår grupp består både av åretruntboende – i flera fall i generationer bakåt – och många fritidsstugeägare. I vår familj har vi exempelvis haft Finnmarken som vårt ledighetsparadis i fyra generationer. Våra söner skyndar sig varje sommar från Kalifornien och Schweiz till sitt älskade Finnmarken.

Nu är vi tyvärr övertygade om att området aldrig mer kommer att vara det vackra raststället för oss när 35 stycken över 200 meter höga vindkraftverk reses på Vitberget. Vad än Rainor tror så kommer dessutom ljud och blinkande ljus att störa stillheten. Det finns många vittnen som berättar hur obehagligt ljud färdas många kilometrar beroende på väderleken.

Självklart är vi villiga att offra friden om vindkraften var nödvändig för landets överlevnad men den kan aldrig helt ersätta kärnkraften, tyvärr. Därtill är den för osäker och hur mycket vi än bygger ut räcker den inte.

Kärnkraften kommer att vara kvar. Vänta ska ni få se på realpolitikernas utspel ganska snart! Då har vi offrat det populära fritidsområdet Finnmarken i onödan.

De enda som tjänar på detta är skogsägare som får präktiga arrenden för varje stolpe och en del lokala entreprenörer i olika branscher – en viss tid.

Men vidkraftsrallarna drar snart vidare och kvar finns vi med den förstörda naturen.

Elisabet och Per Tjernlund

Medlemmar i Värna Finnmarken och Finnmarkens bygdeförening

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons