Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusen miljoner

Annons

När jag tänker tillbaka vad som hänt lokalt i politiken under 2012 kan jag konstatera att verkligheten nu har hunnit i kapp även de mest optimistiska socialdemokraterna. Efter att ha levt i fantasin med vidlyftiga affärer långt utanför landets gränser och helt utanför det kommunen skall syssla med är det dags för skattebetalarna att betala en del av räkningen. I runda svängar handlar första betalningen om 1 miljard kronor, eller tusen miljoner. Tusen miljoner är ett ofattbart stort belopp.

Tusen miljoner för att rädda Övik Energi från konkurs som till stor del orsakats av åtaganden i Sekab (600 miljoner), köp från gamla ägarna av Domsjö Fabriker (220 miljoner) och nedgrävda fjärrvärmeledningar där det inte finns några kunder. Utslaget på kommunens skattebetalare blir det över 32 000 kronor/person, för många mer än en månadslön. Jag undrar hur många som skulle ställt upp på det om de blivit tillfrågade i förväg. Nu är det bara att betala och se glada ut.

Tusen miljoner är enormt mycket pengar som skulle kunnat användas till många andra angelägna saker. Jag är övertygad om att investeringar i Bredbyskolan och Björnaskolan står högt på önskelistan i respektive orter, där hade 200 miljoner räckt långt. Jag tror också att de som bor efter kommunens gatunät och upplevt en lång period med lappa och laga tycker att 100 av de tusen miljonerna gjort större nytta där. För alla äldre som vill ha ett tryggt boende på ålderns höst hade ett kommunalt stöd på 100 miljoner till de som bygger trygghetsbostäder varit välkommet. Kostnaden för att investera i energismarta gatlysen för de som fått dem släckta är i sammanhanget försumbar.

Listan av angelägna saker kan göras lång. Jag vill bara med dessa exempel visa att tusen miljoner är ofattbart mycket pengar och att det går att göra val i politiken. Vart fjärde år avgör sedan väljarna vilka de tycker är det bästa valet.

Gott Nytt, med en förhoppning om ett mer lyckosamt År

Dan Olsson (c)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons