Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillsammans kan vi skapa Norrlands största flygplats

Annons

För Västernorrlands utveckling är det av stor vikt att vi har väl fungerande kommunikationer. Länets företag och människor måste enkelt kunna ta sig ut i den stora världen, och den stora världen måste enkelt kunna komma till oss. Här är tåget en allt viktigare viktig pusselbit, men under överskådlig tid kommer också flyget att spela en viktig roll.

Fredagen den 19 december fattade riksdagen på regeringens förslag beslut om att avsäga sig det fulla ansvaret för Sundsvall/Härnösand och Örnsköldsviks flygplatser, som nu liksom Kramfors/Sollefteå flygplats måste finansieras av regionala intressen. Beslutet innebär att vi i Västernorrland har tre flygplatser vilka alla gör underskott, som vi själva måste täcka. Det är inte hållbart.

Oavsett vad man tycker om regeringens förslag eller riksdagens beslut, så är beslutet nu fattat. Det är en realitet vi måste förhålla oss till. Valet står nu mellan att upprätthålla nuvarande ordning, genom att omfördela pengar från andra kommunala och regionala verksamheter, eller anpassa oss för en ny tid.

Redan innan det aktuella beslutet haltade länets flygplatser betänkligt. SAS har slutat flyga till både Örnsköldsvik och Kramfors/Sollefteå, och samtliga flygplatser förlorar som sagt pengar varje år.

Jag tror att vi i länet klarar oss med en flygplats, om vi samarbetar, är smarta och skippar prestigen.

Låt oss samlas kring den flygplats som ligger mest centralt i länet, som kan nås med tåg av de flesta och som har underlag för flest människor. Kramfors/Sollefteå flygplats fyller alla de kraven. Inom några år kommer den med Botnia- och Ådalsbanan kunna nås med tåg från Sundsvalls, Härnösands, Kramfors och Örnsköldsviks nya resecentra. Flygplatsen skulle ha underlag för långt fler avgångar än någon av de nuvarande, och skulle troligen även vara aktuell för direktlinjer utomlands.

Det är förstås jobbigt för både Örnsköldsvik och Sundsvall/Härnösand att tvingas ge upp våra flygplatser. Men ett system med tre flygplatser i Västernorrland är inte hållbart, och kommer inte att bli det i framtiden heller. Förändrar vi oss nu blir vi vinnare och får smidig tillgång till Norrlands största flygplats.

Emil Källström

http://emil.centerpartiet.nu

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons