Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare verksamhetschef ger svar på tal: "Ljug inte om vår goda vård i Sollefteå, Challis"

/

Annons

Svar på ”Jag kan inte längre stå bakom mitt parti i sjukhusfrågan – nu lämnar jag”, Ordet fritt 24 oktober.

Övergreppet fortsätter. Återigen har läkare och barnmorskor vid den nedlagda förlossningen i Sollefteå blivit idiotförklarade av Kenneth Challis, pensionerad förlossningsläkare och vänsterpartist.

Skall man bara acceptera de lögner som skrivs, med vetskapen att om säger man en lögn tusen gånger blir den till slut en sanning – eller skall vi protestera trots övermakten?

Okej, jag säger det en gång till: Nedläggningen av akutsjukhuset och förlossningen i Sollefteå handlar om makt över sjukvården och den centralisering som man blint tror på.

Beträffande förlossningen beror det inte på ekonomi, för dålig kompetens eller svårigheter att rekrytera läkare/barnmorskor. Besparingen är försumbar, men man förlorar all den kompetens som fanns när bemanningen var fullständig.

■■ DEBATT: Upprörd specialistläkare om landstingstoppen: "Lögnkultur raserar länets vård och hotar demokratin"

I motsats till vad Challis säger (stafettläkare i 30 år) fanns inte stafettläkare här före år 2015, utan endast några fasta vikarier som återkom regelbundet. Den fasta läkarbemanningen bestod av fyra erfarna specialister samt en underläkare.

Kenneth Challis vet ingenting om verksamheten under min tid, jag vet inget om Sollefteå för 30 år sedan när Challis senast var här. Men han måste släppa det som hände honom här på sjukhuset då, hans vendetta måste upphöra.

Beträffande hans tal om bristande kompetens i Sollefteå ringaktar jag honom, eftersom han helt säkert vet att han ljuger.

Det finns öppna jämförelser som visar att kvaliteten var mycket hög i Sollefteå.

Sollefteå sjukhus var under ett antal år särskilt bra och inte representativt i landet i förhållande till sin storlek. Både små och stora sjukhus kan ha problem tidvis, kompetensen beror på den grupp som arbetar vid sjukhuset, inte på sjukhusets storlek. Dessutom sköter varje läkare/barnmorskor lika många förlossningar per person på ett litet som på ett stort ställe.

■■ FÖR PLUSKUNDER: Sollefteå kräver tillbaka akut ortopedi: "Hög tid att region Västernorrland tar ansvar"

■■ FÖR PLUSKUNDER: Ett år med planerad ortopedi i Sollefteå: "Det här har gått jättebra"

Allt jag skrivit här, liksom myten att alla svåra förlossningar skickas härifrån innan förlossningen börjar, kommer nog att falla i glömska. Förlossningarna är desamma i Sollefteå och Sundsvall, problemen under en förlossning får man ta var man än befinner sig.

Våra bättre siffror berodde på det fina lag vi hade, men om Challis fortsätter sprida det han vet är lögner tusen gånger till, så blir det en sanning. Han kanske tycker är det är tillåtet för honom att ljuga, om han tycker att det gynnar en god sak.

Tomas Björk

Tidigare verksamhetschef kvinnokliniken Sollefteå sjukhus

■■ INSÄNDARE: "Jag vill inte betala skatt till vårdkaos, svågerpolitik och dyra fallskärmar – ge mig lokalt styrda sjukhus"

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons