Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankar om skolan i Skärvsta

Annons
Tankar om skolan i Skärvsta

Vi vill med detta försöka klargöra för utomstående lite av våra tankar kring varför vi vill ha kvar en skola i Skärvstaområdet.

Det är för det första det upptagningsområde som har konstant elevunderlag beräknat sex år framåt samt en generationsväxling, vilket medför att yngre och barnfamiljer bosätter sig i området. Närheten till naturen kan inte heller anses vara någon nackdel. Det finns flera punkter, men nu till kärnämnet.

Vi tror nämligen inte att gemene man förstår att vinsten inte blir så stor om småskolorna, som sägs ta så mycket resurser från de stora skolorna, läggs ned. En nedlagd skola är inte bara en ren vinst. Den som tror det har glömt en viktig sak, nämligen att eleverna är kvar. Personalen kan ju sägas upp, för i stora klasser räcker det väl med befintlig personal, eller hur?

Är alla motståndare till småskolorna medvetna om att dessa elever måste få plats någon annanstans? Kanske just i den skola där ditt barn går? Hämtat från en insändare införd i tidningen Ångermanland den 21 december, skriven av Henrik Björck, som vill lägga ner Skärvsta skola för att spara de miljoner som behövs så att han skall slippa komma till sin skola och se sin klass sammanslagen med parallellklassen för att det inte finns pengar till lärare.

Men det är ju precis detsom blir fallet om skolor läggs ned. Splittringen av dessa klasser, som skall fösas ihop i redan befintliga klasser på andra skolor. Större antal elever per klass men med samma antal lärare, är det så vi vill ha det, så ok? Hur blir det för de elever som behöver lite mer stöd och hjälp i sådana klasser?

Om klasserna inte skall splittras, var ska de då ta vägen? Vilken skola kan i dag ta emot 75-85 elever utan några som helst extra resurser i form av personal, lokaler och ekonomiska medel?

Slå er nu inte för pannan och utropa "tänkte inte på det" utan presentera de förslag som ni som förespråkar nedläggning av småskolor har tänkt ut för alla oss det berör.

Avslutningsvis ytterligare en fråga: tycker ni att en stor skola med ett antal av 700-900 elever är en stor dragningskraft för Sollefteå?

Skolrådet, Skärvsta skola.

Anita Spånglund,

Jan Edman

Karl-Erik Svensson

Håkan Lindberg

Peder Tarberg

Helene Nilsson

Lena Näsholm Börje Jonsson

Monica Noppa

Rose-Marie Eriksson Jennifer Tarberg

Sofie Linnér

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons