Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankar om Fadime

Annons
Tankar om Fadime

Jag är en kurd bosatt i Sollefteå. Jag vill gärna yttra några tankar kring Fadime-tragedin. Liksom majoriteten av mina landsmän har jag blivit djupt berörd av mordet och fördömer det.

Det har på senaste tiden spekulerats mycket kring vad som fick pappan att gå så långt som att skjuta sin egen dotter.

Sanningen är förmodligen att många fler faktorer än vi kan tänka oss spelat stora roller. Jag vill här påpeka att händelsen absolut inte har något att göra med modern kurdkultur, utan är en kvarleva från den gamla kulturen.

Kulturer förändras ständigt och majoriteten av kurderna har valt bort begreppet "hedersmord" ur vardagen. Självklart finns det fortfarande en stor grupp människor som fortfarande inte förändrat sig, både i Sverige och Kurdistan.

Hur kommer det sig att dessa är kvar i utvecklingen? En trolig förklaring är att människor som Fadimes pappa aldrig fått en chans att utvecklas. Detta är absolut inte en ursäkt, utan en möjlig förklaring. Historien är lång och exemplen många.

Ett exempel vore den tragiska vändningen för ungdomsrevolten i Turkiet i slutet av 70-talet. Då gick unga män och kvinnor samman för att diskutera en möjlig väg för slutet på det partitaktiska systemet. Till exempel ville man få ett slut på den urgamla traditionen att kvinnor skulle giftas bort mot pengar, säljas.

Då ville man skapa ett samhälle med demokratiska värderingar, likt den i Sverige. Men på grund av vänsterrörelsernas aktivitet kände staten och högerextremisterna sig hotade. Alla sorters möten förbjöds. Speciellt i det kurddominerade Östturkiet. Men mötena fortsatte med förtryck och tortyr som påföljder.

På många ställen fortsatte man att kämpa vidare medan man gav vika på andra ställen. På så sätt sattes det stopp för en social utveckling. De som fick nog av statsterrorn klev två steg bakåt i stället för ett framåt i framåttänkandet. De kände sig trygga med makt över kvinnan eftersom de känt sig så maktlösa mot staten.

Förtryck föder förtryck, liksom hat föder hat. Det gäller att kämpa vidare så att vi kan utvecklas. Fadimes kamp har just börjat och alla har sitt ansvar. Lyckligtvis har majoriteten av kurderna valt att förändra sig men det finns många hjärnor att alliera.

Hasan Ciftci

Ramsele

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons