Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankar om demokrati

Annons
Tankar om demokrati

Tankar kring Kevin Piccos insändare 24/10:

När två människor från olika länder möts och vill leva tillsammans måste de göra ett val. Åtminstone en måste lämna sitt hemland för att leva i någonting nytt och främmande. I ett sådant val överväger man rimligen saker som livskvalitet, ekonomi, framtidsdrömmar, arbetsmöjligheter och sociala kontakter.

Glorifiering av sitt hemland, när man väl har lämnat det, är ett vanligt fenomen. Känslan av detta är viktig då ens ursprungsland är en del av ens person, men bör uttryckas med ödmjukhet inför det nya landet och kulturen.

Du har, som du själv skriver, valt att bo i Sverige. Din kritik mot mottagandet av dig som invandrare i Sverige tycks grundad i att du jämställs med de flyktingar som kommer från krigsdrabbade och fattiga länder som också tas emot här.

När du skriver "...jag vill vänligen be staten att sluta köra ner propaganda i halsen på invandrare från västländer", tyder vi det som att du anser "propagandan" vara befogad när den riktas mot människor som per definition inte tillhör västvärlden. Varför inte se denna undervisningssituation som ett utmärkt forum för diskussion kring det viktiga ämnet demokrati? Ska man i svenska som andra språk-undervisningen göra vidare gruppindelningar torde en indelning utifrån utbildningsnivå ligga närmare till hands än en indelning efter härkomst.

Vi hoppas också att alla når det de önskar med sina liv i Sverige.

Helena Modig

Malin Åberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons