Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta itu med vardagsbrottsligheten

Annons

Vardagsbrottslighet är ett område som diskuterats flitigt i media det senaste året. Det handlar om inbrott i bostäder, skadegörelse, misshandel och bedrägerier. Brottslighet som drabbar många människor i vardagen. Vardagsbrotten kallas även miljonbrotten eftersom de är runt en miljon i Sverige varje år. Även om man själv kanske inte haft inbrott så har de flesta en granne, en vän eller en arbetskamrat som drabbats. Det finns en utbredd känsla av att den här typen av brott inte prioriteras av myndigheterna.

Enligt en ny undersökning från If anses vardagsbrottsligheten idag vara ett lika stort samhällsproblem som klimathotet. 14 procent av de svarande uppger klimathotet som det största samhällsproblemet och lika många anger vardagsbrottsligheten.

En förklaring kan vara att rättsväsendet och polisens arbete kommit allt mer i fokus. Granskningar och rapporter har visat på brister i både metoder och organisation. Ett särskilt problem har varit rättsväsendets låga uppklaringsgrad, samtidigt som dessa brott ökar i antal.

Det är dags för polisen att på allvar ta tag i vardagsbrottsligheten. Det har pratats länge om att man ska bli bättre. Regionala polismyndigheter ska slås ihop, straffet för bostadsinbrott ska skärpas och den administrativa personalen förstärkas med före detta poliser som går in och jobbar extra.

Men det räcker inte med att omorganisera och hyra in pensionärer för att råda bot på problemen. Polisen måste se över hela sin värdegrund. Varför gör inhyrd personal ett mer effektivt utredningsarbete än de ordinarie poliserna? Varför måste man höja straffskalan för inbrott för att det ska bli tillräckligt hög status att gripa en inbrottstjuv? Varför lägger rättsvårdande myndigheter tid och kraft på att putsa på statistiken och hitta på begrepp som tekniskt uppklarade brott som ingen förstår innebörden av, istället för att lägga sin kraft och energi på att utreda och faktiskt lösa brotten? Varför kallas bilstölder för tillgrepp av fortskaffningsmedel, vilket förmildrar brottet och gör att det inte betraktas som stöld av hundratusentals kronor? Är det för att stölden går på försäkringen och ingen drabbas ekonomiskt?

För att vardagslivet ska kännas tryggt krävs en fungerande brottsbekämpning. Man behöver veta att bostaden är fredad, bilen står kvar och att man kan gå ensam hem från bussen utan att råka illa ut.

Att vardagsbrottsligheten kommer så högt upp på medborgarnas agenda borde vara en väckarklocka för både myndigheter och politiker.

Göran Kellner

Utredningschef, If

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons