Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta inte SD på för stort allvar!

Annons

E Populistiska högerpartier, med främlingsfientliga inslag, växer fram i en rad länder såsom Österrike, Frankrike, Nederländerna och Danmark. Den nya högern, som marscherar fram med tunn ideologi och lättsmält budskap, är alternativet när borgerligheten misslyckats med sin liberala ekonomi och socialdemokratin följer efter med samma koncept.
Vad finns kvar att satsa på?

Den nya högern har visserligen ett starkt inslag av främlingsfientlighet, men den vill även
erbjuda ett komplett välfärdsprogram, sänkta skatter, ordning och säkerhet samt ett upplyftande av den lokala kulturen. Naturligtvis kan dessa politiska avarter aldrig erbjuda detta och det vet de själva om.

En viktig anledning, förutom den meningslösa politiken, till att Ny Demokrati inte levde vidare tror jag kan vara att det politiska etablissemanget vände dem ryggen. De fick ingen plattform att arbeta på, trots att de kommit så pass långt som till riksdagen.
Det som händer i Danmark idag är raka motsatsen. Där släpps det
högerpopulistiska partiet in i regeringen och får styra fritt över
invandringspolitiken, med avskyvärda konsekvenser.
I Sverige händer något liknande, fast på lägre nivå Sverigedemokraterna nämns dagligen i media. Ofta kopplat till extremhögern i övriga Europa, men även diskuteras huruvida de ska släppas in i den nationella debatten eller inte. Varför ska ett parti som har kanske 0,1-0,2 procent nämnas? Finns det något parti i svensk historia som varit så litet och fått så mycket uppmärksamhet? Jag tror inte det.

Min uppmaning till det
nationella politiska och mediala etablissemanget är att vända SD ryggen, precis som de gjorde med Ny Demokrati.

Den bästa medicinen mot extremhögern är att den etablerade vänstern socialdemokraterna och vänsterpartiet med de borgerliga i opposition, för en politik som gynnar deras väljare. Ett stort och starkt välfärdssystem med full sysselsättning på arbetsmarkna-den dödar intresset för den nya högern. Den traditionella vänstern kan klara detta.HOPPADES VARA DEN SISTA
ATT UPPMÄRKSAMMA SD

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons