Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskheten innebär ett solidariskt ansvar - 5i12

Annons

Attityderna till invandrare och flyktingar blir allt mer positiv i Sverige. Det visar SOM-institutets återkommande undersökningar sedan 90-talets början. Det är ett av måtten på ett modernt och humant kunskapssamhälle. Det är också ett tecken på en positiv samhällsförändring som många engagerade aktörer har bidragit till, inte minst ideella. Det kan ses som något gemensamt, något typiskt svenskt.

Att alla kommuner i Västernorrland tar emot nyanlända och ensamkommande flyktingbarn är också ett gott exempel på ett solidariskt ansvar. Men med ansvaret följer också krav på konkreta insatser för ett värdigt mottagande inom främst arbetsmarknad, skola och omsorg. Det nya systemet för mottagning av nyanlända (den s k etableringsreformen) som infördes för två år sedan visar på allvarliga brister i både ansvar och samverkan mellan arbetsförmedling, kommuner och privata etableringslotsar. Det framgår av en färsk rapport från Statskontoret. Åtskilliga miljarder som är avsedda för att få människor i arbete skickas tillbaka till staten från arbetsförmedlingen. Många privata och offentliga arbetsgivare tar heller inte sitt ansvar trots frikostiga bidrag för att anställa arbetslösa nyanlända och ungdomar.

Mycket har gjorts av många, men inte tillräckligt och inte av alla. Sverige är inte vaccinerat mot rasistiska och främlingsfientliga strömningar. Den senaste tidens avslöjanden inom Sverigedemokraterna är skrämmande men knappast oväntade. Det visar vad som döljer sig innanför deras kavajer och folkdräkter. Men det får inte innebära att vi flyttar fokus från den vardagsrasism som kommer till uttryck vid köksborden och också inom de etablerade partiernas väljarkårer. Frågan ligger fortfarande för långt ner på dagordningen i de etablerade partierna både i riks- och kommunpolitiken.

Västernorrland är ett öppet och mångkulturellt samhälle sedan lång tid tillbaka. Cirka 600 000 utrikes födda går till jobbet och betalar skatt idag. I ett historiskt perspektiv är det inte länge sedan 1,2 miljoner svenskar också blev flyktingar i framförallt USA på grund av fattigdom och drömmen om drägliga levnadsvillkor. Många nådde aldrig fram. Då som nu. Den svenska historien borde ha lärt oss.

Enligt UNHCR finns cirka 40 miljoner flyktingar i världen. Över hälften är flyktingar i sitt eget land och blir kvar där under svåra förhållanden. De största mottagarna är oftast grannländerna. Krig, konflikter och klimat- och naturkatastrofer drabbar oskyldiga människor urskiljningslöst och påverkar både hur många och vilka som tvingas fly. Antalet som söker skydd från krigets Syrien, Afghanistan och Somalia väntas öka den närmaste tiden. Många är ensamkommande flyktingbarn.

Ansvaret för mottagandet måste fördelas solidariskt mellan länder, regioner, kommuner och också mellan dig och mig. Solidaritet och medmänsklighet är också ett av måtten på hur civiliserat ett samhälle är. Det kräver ett målmedvetet och demokratiskt arbete. Vi möts den 5 december!

Sverige är fortfarande ett av världens rikaste länder. Svenskheten kräver att vi tar vårt solidariska ansvar.

Jasenko Omanovic, Ordförande i 5i12-rörelsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons