Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svar till Emil Källström

Annons

Emil! Här gäller det att hålla huvudet kallt och inte släppa loss krafter som vi inte kan kontrollera. Enligt LRF skulle sex arbeten skapas om man tillät gårdsförsäljning, vilket jag förutsätter i huvudsak kommer att ske i Skåne.

Idag säljs frukt- och bärviner på gårdar i Finland, vilket är ett brott mot EU-rätten i och med att försäljning av samma produkter från övriga EU-länder inte tillåts. Eftersom lagen om gårdsförsäljning stiftades innan Finlands EU-tillträde har lagen aldrig prövats mot EU-rätten. Det kan jämföras med att vi i Sverige får sälja snus vilket är förbjudet i övriga EU-länder. Men det har varit tillåtet i Sverige även innan EU-inträdet som bekant.

Det finns givetvis ingen möjlighet att införa en lag om gårdsförsäljning i Sverige utan att pröva den mot EU-rätten. Chansen att denna lag ska släppas genom med bibehållet alkoholmonopol är mikroskopisk. Vi har en kraftig alkohollobby i Bryssel som bl.a. bevakar den svenska alkohollagstiftningen. Sannolikt måste vi offra alkoholmonopolet om vi vill förverkliga Emils sex arbetstillfällen.

Det är möjligt att det finns en utvecklingspotential i gårdsförsäljning och därmed fler än sex nya jobb, men jag tror inte att gårdsförsäljning i Sverige går att förena med en ansvarsfull alkoholpolitik.

Per Sundin (KD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons