Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa "rövarbaronerna"

Annons
Stoppa "rövarbaronerna"

Jag har under senare år med bestörtning reagerat mot de förmåner som män inom näringslivet tillskansat sig. Det har handlat om belöningar mellan 30 och 60 miljoner kronor. I dagarna har avslöjats att Barnevik och Lindahl har fått ofattbara 1,5 miljarder kronor! Stötande, omoraliskt, motbjudande!

Förgäves har jag sökt andra ord som bättre kan beskriva vad jag och de flesta med mig känner. Jag kan konstatera att det svenska språket tyvärr saknar begrepp för att rätt beskriva den upprördhet som vi känner inför denna girighet.

Jag skulle vilja träffa Barnevik och Lindahl för att berätta om alla de människor som lever under små omständigheter, människor som sliter och släpar utan att få det att gå ihop, om människor som inte får den vård de behöver, om otaliga barn och ungdomar i behov av särskilt stöd, etc. Jag skulle beskriva att aktuella avtal skulle finansiera till exempel Timrå eller Sollefteå kommuns totala utgifter i tre år utan att någon av våra invånare skulle behöva skatta en krona.

Avtalen skulle även räcka till att till exempel möjliggöra en rejäl satsning på barn och ungdomar i Sverige, ge många av våra äldre och handikappade ett värdigare liv, rädda otaliga av svält och sjukdom dödsdömda barn i den fattiga delen av världen.

Jag - som liberal - står på två ben vilket innebär att jag är övertygad om att både företagsamhet och socialt ansvar är förutsättningar för ett gott samhälle och för att välfärden ska kunna bibehållas och stärkas. Tyvärr är risken nu uppenbar att människor tappar sin tilltro till de välståndsskapande krafterna.

Min människosyn tillåter att människor, som med ansvar och kreativitet för samhället framåt, belönas för detta. Min människosyn tillåter däremot inte att vissa anser sig vara så unika och betydelsefulla att de har rätt att tillskansa sig hur stora inkomster som helst.

Nu måste näringslivet själv ta kraftfulla initiativ som sätter stopp för denna sanslösa penningrullning!

Övertyga oss om att näringslivet trots allt fortfarande styrs av ansvarskännande och sansade människor!

Solveig Hellquist

Riksdagskandidat

Folkpartiet liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons