Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta tigga om pengar och dricks – jag vill inte betala mer för krogbesöket än vad det redan kostar

Annons
Varför ska jag betala extra till restaurangerna – de har avtalsenliga löner som de flesta andra branscher. Det undrar signaturen Stefan.

Efter mitt besök hos tandläkaren får jag en räkning att betala. Undersökning, laga ett hål, tandsten. Det blir 1900 kronor. Sen finns en post Extra. Jag undrar vad det är och då säger tandläkaren att där kan jag fylla i valfri summa om jag är nöjd med behandlingen. Jag blir lite osäker men rundar av så att summan blir 2000 kronor. Jag ser att tandläkaren väntat sig mer och vi skiljs med en lite tryckt stämning kring avskedet.

Nej, naturligtvis är det inte så här. Tandläkaren har ingen post Extra på räkningen. Jag betalar vad det kostar och inget mer med det. Och så är det på de flesta näringsställen.

Jag ska betala extra bara för att jag fått det som utlovats, mat och service.

Däremot, på krogen, är det precis så här. Förutom att ta betalt för vad det kostar så förekommer ett uppenbart tiggeri. Jag ska betala extra bara för att jag fått det som utlovats, mat och service. Och sedan ska personalen bocka och tacka i proportion till hur mycket extra jag har betalat.

I Sverige har de restauranganställda precis som de flesta andra avtalsenliga löner. Om lönen anses för låg så ta då upp det med arbetsgivaren. Tigg inte pengar av oss kunder.

Stefan

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Läs också: Sänk restaurangmomsen – det skapar fler jobb och låter oss alla njuta lite mer

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons