Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skriv för frihet

Annons

Våldtagen och dödad men ingen mordutredning ! Maria Isabel Franco var 15 år när hon blev bortförd, våldtagen och brutalt mördad i december 2001. Sedan dess har hennes mamma Rosa på alla möjliga sätt kämpat för rättvisa – och själv mordhotats av okända människor. Myndigheterna i hemlandet Guatemala har bemött henne med ointresse. Fallet har inte utretts och ingen förövare har ställts till svars för mordet.

Guatemala har en blodig historia. Under 36 år befann sig landet i inbördeskrig då runt 200000 människor beräknas ha mördats. Männen våldtog ofta kvinnor i byarna och det sexuella våldet var en del av en utstuderad krigsstrategi. Trots att bevis och vittnesmål om de brott som begicks under kriget sammanställts, har ytterst få av dessa blivit uppklarade. Såren från inbördeskriget är långt ifrån läkta och ett otal anhöriga väntar fortfarande på upprättelse, medan förövarna går fria. Detta måste de guatemaliska myndigheterna snabbt komma tillrätta med!

Guatemala är ett av de länder där flest kvinnor mördas i hela världen. Under 2011 mördades 705 kvinnor enligt kommissionen för kvinomord. Machokulturen är stark i Guatemala och kvinnorna är ofta beroende av männens försörjning vilket gör att de har en svagare ställning än männen i samhället. Här måste det också ske en ändring!

Den ohyggliga situationen i Guatemala utgör ett av fem områden som Amnesty International tagit fram till den nu pågående globala kampanjen Skriv för frihet. Vi har gjort en liten "kampanjutställning" i foajen på sambiblioteket i Härnösand, i vilken förutom Guatemala också Taiwan, Vitryssland, Iran och Sudan ingår. Kom och förfäras över de fruktansvärt grymma brott mot grundläggande mänskliga rättigheter vi visar upp. Men - du kan också protestera mot vad du ser! Vi har färdigskrivna vykort som du bara kan skriva under.

Amnesty i Härnösand

genom Arne Arnqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons