Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skona Höga kusten!

Annons

Låt oss utgå ifrån att miljömyndigheten kan sin sak och avslår alla ytterligare ansökningar om fiskodlingar kring Höga kusten, vilket f ö borde gälla för hela Östersjökusten. Om tillstånd beviljas är det tecken på ansvarslöshet. Östersjön är ett sjukt hav och till Östersjön hör även vattnen kring Höga kusten. Det är förresten märkligt att inte marina reservat är skapade för detta havsområde.

Redan på 1960-talet började miljögifterna i Östersjön mätas och komma i focus. Tidigare tippade man ju sjövilt i haven och trodde att dessa enorma vattenområden på jordklotet ändå kunde svälja allt gift. Sedan mätningarna kom igång har problemen med miljögifterna till havs bara förvärrats. Östersjön är ett innanhav som gränsar till länder med högt kvalificerade industrier. Dessutom stora jordbruk och boskapshjordar som använder kemikalier i ofantliga mängder vilka går ut i havet. Troligen inte kontrollerbart för myndigheterna, eller så blundas det bekvämt för detta.

Runt Östersjön bor ca 90 miljoner människor. Till detta ska läggas all boskap och alla husdjur. En betydande del av dessa individer konsumerar mediciner mera än nånsin tidigare, som till sist får sin slutstation i Östersjön till förfång för allt levande i havet. Gifterna kan ligga kvar under lång tid eftersom Östersjön hämmas av dålig vattencirkulation. Det är en betydande sträcka mellan Haparanda och Nordsjön. Allt sammantaget gör Östersjön till "världens mest förorenade marina miljöer" (Enl kunskapen från havsbiologer)

Varför måste vi ha fiskodlingar? Nej, vi behöver inga sådana giftanläggningar kring våra kuster. Allt görs ju för odlarnas egen vinning och konsumenterna inbillas tro på att de äter äkta lax, när det egentligen är ett illa valt surrogat. Tag ordet odlad fisk i munnen, hur onaturligt som helst! Den odlade fisken behöver ju också näring och näring som trålas upp ur haven till just fiskmat. Om några giftanalyser utförs på dessa fångster är ovisst. Troligen förvandlas de till njutbar föda i odlingar som till sist når konsumenten. Märkligt är också, att inte dessa fiskpaket bär någon som helst deklaration.

Havsbottnarna förorenas där anläggningarna finns och avfallet sprids vida och lägger sig på botten som gödning. Fördöm all odling av fisk. Gå före med gott exempel ni som bestämmer om Höga kustens framtid som semesterland.

Gunnar Fredriksson

i Bonässund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons