Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan ska vara fri från religion

Annons

Det är alltid kul att se kristna skriva om traditioner fast dom uppenbart inte vet hur länge vi har haft dom eller var dom kommer ifrån. Kunde inte låta bli att le lite när jag läste Lars insändare den 6 dec. Han skriver att skolverket inte ska lägga sig i hur vi firar advent i skolan eftersom vi har firat dom kristna högtiderna i 2000 år. Vad Lars uppenbarligen inte vet om är att kristendomen inte ens är 2000 år så vi i Sverige har inte firat dom högtiderna så länge.

För 2000 år sedan trodde man på oden och grabbarna. Det var inte förrän på in på 1000 talet som kristendomen börjar smyga in sig. Men det går trögt och den gamla tron hänger med vid sidan om kristendomen väldigt länge. Julen är en högtid som firas inom många olika traditioner så det är inte bara en kristen högtid. Faktum är att vårt firande kommer ursprungligen från julbloten som är en förkristenhögtid som inte har något med kristendomen att göra. Och lucia är ett firande som kommer från 1800-talet och är en ung tradition. Dom flesta av våra sk "gamla kristna traditioner" är inte så gamla.

Jag tycker att man kan fira advent i kyrkan men prästen ska inte predika. Skolan ska vara fri från religion. Och predikan och bön är religiös propaganda. Sång däremot är okej. Men låt ungdomarna slippa tråkiga predikningar.

Tobbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons