Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattereglerna en straffåtgärd

Annons
Skattereglerna en straffåtgärd

Svar på Tord Oscarssons insändare i TÅ den 12 april:

I en insändare med rubriken "Konkursmässigt landsting" skriver Tord Oscarsson om situationen i Stockholms läns landsting.

Oscarsson ifrågasätter inte det faktum att sjukvården i Stockholm fungerar utmärkt. Däremot framhålls landstingets stora budgetunderskott som varning mot all borgerlig politik i stat, kommun och landsting.

Då blir det självklart intressant att se hur verksamheten och ekonomin såg ut i samma landsting under det socialdemokratiska styret 1995-1998. Bosse Ringholm var finansborgarråd i landstinget. Under hans styre avskedades 4000 sjukvårdsanställda och stängdes två förlossningskliniker (Nacka och Löwenströmska). Vid valet 1998 stod 22000 patienter i kö och landstingets underskott uppgick till 2 miljarder kronor. Detta trots att Stockholms läns landsting under hela perioden inte betalade mer än totalt 3,1 miljarder kronor i utjämningsskatt.

Efter den borgerliga valsegern i Stockholm ändrades reglerna för skatteutjämningen. Utjämningsskatten för Stockholm nästan fyrfaldigades.

Under perioden 1999-2002 kommer Stockholms läns landsting att ha betalat totalt 11,5 miljarder kronor i utjämningsskatt.

Om reglerna för skatteutjämningen hade varit desamma som under den socialdemokratiska perioden, hade det borgerliga styret, i motsats till socialdemokraterna, klarat inte bara sjukvården utan också landstingets ekonomi med råge.

Trots en fyrfaldigad utjämningsskatt har det borgerliga styret lyckats med att få bort vårdköerna och ge alla sina invånare god, behovsstyrd och solidariskt finansierad sjukvård. Man har också avvecklat en mängd övriga verksamheter som landstinget bedrev på den socialdemokratiska tiden (bland annat turistbolag, naturbruksskola, inkassobolag, ja till och med ett kabelbolag) och därigenom tillfört sjukvården 1 miljard kronor extra.

Stockholmarna betalar heller inte särskilt låg skatt för sin sjukvård. Landstingsskatten är 10,32 kronor, vilket skall jämföras med 10,00 kronor i vårt eget landsting. Någon orgie i skattesänkningar har således inte heller skett.

Jag vill hävda att den socialdemokratiska regeringen inte skulle har drivit igenom en ändring av reglerna för skatteutjämning om Stockholm hade haft ett fortsatt socialdemokratiskt styre.

Det förtjänar också att påpekas att det nya regelsystemet har fått kritik av lagrådet och är anmält till prövning i Europadomstolen.

Ändringen av reglerna kan omöjligt ses som annat än en straffåtgärd mot Stockholmarna för deras obetänksamhet att ha andra politiska sympatier än regeringsmakten i Rosenbad. När man torpederar ett skepp gör man det med avsikten att sänka skeppet. Att då göra sig moraliskt upprörd över att det torpederade skeppet tar in vatten och dessutom skylla detta på kaptenen, är väl ändå att hyckla i överkant.

Jacomina Beertema

Moderat politiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons