Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"SD-företrädare – ta och lägg undan stickningen och landa i verkligheten"

/
  • ”Lyd ett gott råd: lägg undan stickningen och bemöt kritiken mot partiet och politiken istället” skriver Jan Nygren i sin replik till Sverigedemokraterna.

Annons

Svar på ”SD: ”Sverigedemokraterna svarar: "Vi ljuger inte, har inga offerkoftor – och vi tar debatten”, Ordet fritt 10 oktober.

Noterar att svaren på mina frågor bara blev en kakafoni av ”whataboutism”, eller konsten att skylla sina egna tillkortakommanden på andras beteende. Ni valde att besvara mina frågor med att stapla nya frågetecken på varandra. Det var synd att ni valde den vägen, men inte oväntat.

Ni hävdar att ni inte har offerkoftor. Ändå visar ni i er replik att ni stickar koftor på löpande band. Lyd ett gott råd: lägg undan stickningen och bemöt kritiken mot partiet och politiken istället.

■■ INSÄNDARE: "Ni har mycket att förklara, SD – av med offerkoftan och ta debatten"

Vad har till exempel Ronny Edlunds anställningsförhållanden med Sverigedemokraternas politik att göra? Företag som effektiviserar och drar ner på personal väljer folk utifrån kompetens och förmåga att utföra arbetsuppgifter, inte utifrån politisk hemvist.

Vidare, opinionsundersökningar är ett gissel. Ni refererar till Yougov och Sentio, som har visat sig vara väsentligt mindre trovärdiga än till exempel Sifo, Novus, SCB och Ipsos.

Oavsett hur man ser på opinionsmätningar, är det så att valresultaten vart fjärde år bestämmer partiernas inflytande. Givet detta har SD i dagsläget 12,9 procent mandat. Varken mer eller mindre.

Sverigedemokraterna har en historia, eller snarare en nutidsorienterad bakgrund, man inte gjort upp med. Den kanske ni som företräder partiet glömt – eller bara bortser från att tänka på? Partiet är bara 19 år gammalt, men rötterna är långa och spretiga.

■■ LÄS MER: Sverigedemokraterna: "Vi värnar om det som tidigare generationer byggt upp"

1988, när nazisten Gustav Ekström (SS-Rottenführer i Adolf Hitlers Waffen SS) och Leif Ericsson (känd nynazist verksam i Bevara Sverige Svenskt, BSS), bildade Sverigedemokraterna och började rekrytera folk från Vit Makt-rörelsen, var man dock inte så intresserade av att ta debatten. Desto mer intresserade av att ta makten.

Konstaterar ändå att det är svårt att argumentera mot traditioner och avslutar den här meningslösa ordväxlingen med ett litet citat: Hemligheten bakom frihet är att utbilda folk, medan hemligheten bakom tyranni är att hålla dem i okunskap (Maximilien Robespierre).

Det är visdomsord värda att reflektera över.

Jan Nygren

■■ FÖR PLUSKUNDER: SD starkt framåt i länet i ny Sifo-mätning – Johnny Skalin: "Storleken har betydelse"

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons