Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Felaktigt om införande av vägslitageskatt – den frågan utreds just nu

/

Annons

Petter Bergner skriver den 17 juni i sin ledarkrönika "Skattechocken mot Norrland som S mörkar" på allehanda.se att regeringen vill införa en vägslitageskatt för tung lastbilstrafik. Detta påstående kommer från en hearing som finansdepartementet höll med åkeribranschen den 14 juni.

Då Bergner personligen ställer mig till svars i frågan i min egenskap av riksdagsledamot i Näringsutskottet känner jag behov av att reda ut följande: Detta stämmer inte.

■■ För fler insändare, klicka här.

Den utredning som arbetar med frågan håller just nu på att fram förslag. Påståendet om att regeringen vill införa en vägslitageskatt är därför felaktigt. Det vore dessutom oseriöst av oss att lägga oss i en pågående utredning.

Inte förrän i december presenterar utredningen sitt förslag och först efter det börjar den politiska processen.

Ingemar Nilsson (S)

Riksdagsledamot Västernorrland, tillika ledamot i näringsutskottet

Svar direkt:

Anledningen till att frågan om en vägslitageskatt nu utreds är att det från rödgrönt håll har uttryckts tydliga önskemål om att en sådan skatt ska införas. Detta kan Ingemar Nilsson knappast förneka, men förhoppningsvis kan vägslitageskattekommitténs preliminära förslag nu bli en väckarklocka även för S och MP. 

En straffskatt på lastbilstransporter skulle slå hårt mot de norrländska företag och arbetstillfällen som är och förblir livsviktiga. Låt oss därför hoppas att Ingemar Nilsson och de andra socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Norrland ska göra sitt yttersta för att slutresultatet inte ska bli så Norrlandsfientligt och MP-anstruket som man dessvärre kan befara att det kommer att bli.

Petter Bergner

Ledarskribent

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons