Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riktig mat – så klart!

Annons

Genmäle till Eva Söderberg (ES), ÖA 10/11.

Eva säger sig inte förstå vad vare sig jag eller Johanna Falk menar med ursprungsfolk. Hon pratar om potatis som ätits allmänt sedan 1700-talet och att bröd som ätits tusentals år och säger "det är väl ändå många år".

Människan har långsam generationsomsättning och man räknar med att det krävs uppemot 500 generationer för att en större anpassning ska kunna göras. Det för oss tillbaka till tiden före jordbruket, som startade så smått i nuvarande Irak för 10 000 år sedan. I vårt ursprung åt vi alltså inte bröd eller andra jordbruksprodukter. Eva påstår att kolhydratrik, fettsnål kost har äldre ursprung och inte kom med nyckelhålsmärkningen. Före de nuvarande kostrådens tillkomst innehöll svensk husmanskost cirka 40 procent av energin från kolhydrater. Vi åt också 45 procent av energin från fett (framför allt animaliskt). Kostråden förespråkar 60 procent av energin från kolhydrater och att fettet skulle minskas och vara vegatabiliskt, med mycket omega 6-fett som är inflammationsdrivande. Det viktiga animaliska fettet ersattes av industrin med socker. Naturligtvis gick det åt pipan!

Eva säger sig tro "mer på Internationella cancerforskningsfonden, WRCF, än kostdoktorn.se".

Nu var det inte en fråga om vem man litar på, utan jag hänvisade till Kostdoktorns hemsida därför att han har en bra förteckning över riktiga kliniska studier, till skillnad för de observationsstudier baserade på intervjuer, som både WRCF och Livsmedelsverket håller sig med. Betecknande för förespråkare för dagens kostråd är just denna typ av auktoritetstro som ES hyllar.

I Sverige och inte minst här i Norrland, finns väldiga arealer som traditionellt använts som betesmarker och som inte kan användas till odling. Under hela 1800-talet och fram till 1940-talet ökade antalet nötkreatur i Sverige. Därefter har det sjunkit dramatiskt. 1944 fanns det cirka 3 miljoner nötkreatur i landet och idag återstår endast drygt hälften – cirka 1 600 000. Notabelt är också att antalet får och lamm låg mellan 1,2 miljoner och 1,6 miljoner under hela 1800-talet. Idag produceras endast cirka 500 000 får och lamm. (Källa: Statens Jordbruksverk).

Vi är idag självförsörjande på mat bara till 50 procent. En jordbrukspolitik som skulle gynna betesdrift och minska importen av sjukdomsframkallande soja och majs, skulle naturligtvis vara ett stort framsteg för både folkhälsan, sysselsättningen och miljön. Det skulle också vara en solidarisk åtgärd gentemot fattiga länders befolkningar, som saknar mat för dagen. Det som hindrar är satsningen på de industriella, oljeslukande kemikaliejordbruken, som i debatten har företrädare som rider på miljöhästen, på det sätt som Eva Söderberg gör!

Frank Nilsson, Husum.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons