Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Respektera oss som bor här året runt – ja till en levande landsbygd

/

Annons

Reflektion efter Elisabet Tjernlunds insändare 24 maj (”Tyvärr Rainor – vindkraftens påverkan blir värre än du tror”), och uttalandet i artikel 25 maj angående vindkraft på Vitberget (”Företagarna ställer sig bakom vindkraftsparken: "Vad händer annars med Kramfors framtid?", TÅ 25 maj).

Vi människor och företag som kämpar för att överleva här i en tynande bygd som är oss kär, vill definitivt inte att bygden ska bli ännu mer vildmarksby än det redan är. Att markägare påstås få präktiga arbetsfria intäkter för intrång och mark som tas ur produktion syftar bara till att försöka skapa motsättningar och att folk som verkar och skattar i kommunen ska skämmas. Om Tjernlunds i Stockholm skulle förmodas äga mark där, låter det som en utopi att de skulle upplåta den till någon utan ersättning. Eller att någon som tjänar pengar på till exempel aktier skulle skämmas för det.

I min närhet har det den senaste tiden begåtts ett antal inbrott i hus som numera enbart är fritidsbostäder. Hus där människor tidigare bott och verkat i generationer står öde stor del av året och lockar till inbrott. Vi bofasta får göra ett detektivarbete för att spåra och nå ägarna till husen när det varit inbrott. Det är dessutom ett detektivarbete att nå fram till polisen för att göra en anmälan.

Vid det senaste försöket tog det närmare en vecka innan vi via tidningen fick kontakt. Detta upplever vi som mycket skrämmande. Kan det möjligen vara som en politiker härom året uttryckte det: ”ni får skylla er själva som valt att bo där ni bor”.

■■ För fler insändare, klicka här.

Jag tycker att man borde respektera att vi som bor här året runt vill ta vara på de möjligheter som bjuds för att förbättra levnadsvillkoren här. Naturligtvis välkomnar vi turister vare sig de kommer från Kalifornien eller Tyskland eller andra länder, men det kan vi inte leva på hela året. Det ena behöver ju inte utesluta det andra, eller hur?

Vi ser en möjlighet till bredband likt andra, en möjlighet till bygdeutvecklingsmedel och arbetstillfällen genom vindkraftssatsning på Vitberget (inte på Finnmarken) med cirka 5 kilometer till Tjernlunds ledighetsparadis och rastplats. Denna satsning på 100 procent grön el i kommunen enligt egen översiktsplan skulle bromsa utflyttning, butiksdöd och uppgivenhet.

En dröm är att möjlighet och förutsättning ges för återinflyttning till hus som nu står tomma stor del av året. Om politikerna skulle gå emot den viljeinriktning för kommunen som redan är antagen angående vindkraft, skulle det vara att släcka det ljus som företagare, handel och hotellbransch ser just nu.

En annan dröm är att man skulle lägga energi på att få behålla en del av skatten på det som produceras här. I dag betalas stor del av den skatten i huvudstaden genom att man förlagt huvudkontoren där.

Vi vill inte bli bidragsberoende vildmarksbyar, så vi hoppas att våra beslutsfattare har viljan och modet att lyssna på oss skattebetalare som anstränger oss för att leva här året om och att man inte vilseleds av alla märkliga påståenden som mals om och om igen.

Per-Urban Gradin

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons