Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik: Inga förslag om kilometerskatt har lagts fram

/
  • Regeringen har inte lagt fram något förslag om en kilomterskatt skriver skribenterna.

Annons

Replik om "Landsbygd straffas med kilometerskatt" 29 Juli.

I olika medier florerar påståenden om att regeringen har lagt fram ett förslag om vägslitageavgift. Påståendet drivs främst av moderater men också av intresseorganisationer med avsikt att skapa skräckscenarion om hur förslaget drabbar landsbygden eller vissa näringar. Den 29/7 hakar de centerpartistiska kommunpolitikerna Kristoffer Svensson Sellin och Johan Andersson från Sollefteå på denna ryktesspridning med en insändare på allehanda.se där de påstår att den socialdemokratiskt ledda regeringen lagt förslag på en ny kilometerskatt. Insändarrubriken lyder hotfullt "Landsbygd straffas med kilometerskatt".

Detta är ren nonsens. Regeringen har inte lagt fram något förslag till beslut av det enkla skälet att det ännu inte finns något slutgiltigt förslag från utredningen att ta ställning till. Troligen har ryktesspridningen sitt ursprung i det kommittémöte där utredaren träffade branschen för att ta emot värdefulla synpunkter för det fortsatta arbetet. Flera sådana möten har ägt rum.

Vi Socialdemokrater står bakom en avståndsbaserad vägslitageavgift av framför allt tre skäl: minskad miljöpåverkan från transportsektorn, konkurrensneutralitet mellan transportformerna och för att motverka att svensk åkerinäring slås ut av utländsk trafik. Det finns fall där utländska arbetsgivare betalar ut en lön som motsvarar 20 kronor i timmen.

■■ För fler insändare, klicka här.

 För övrigt kan noteras att EU-kommissionen är positiv till distansbaserade vägskattesystem och anser att alla medlemsstater på sikt bör införa det.

Vägslitageutredningen kommer att presentera sitt slutgiltiga förslag i december. Därefter vidtar en sedvanlig remissrunda och först efter det börjar den politiska processen på allvar. Kort sagt, det är en bra bit kvar innan en färdig proposition kommer läggas fram av regeringen.

Att i det läget påstå att det redan skulle finnas ett färdigt regeringsförslag är oseriöst och minst sagt förvånande. Särskilt när det kommer från partier som efter åtta år av regeringsinnehav borde veta hur arbetet inför framtagande av en proposition fungerar.

Jasenko Omanovic (S)

Riksdagsledamot Västernorrland tillika ledamot Trafikutskottet

Eva Sonidsson (S)

Distriktsordförande Socialdemokraterna Västernorrland tillika riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons