Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Receptvansinnet

/

Annons

Ni känner till historien om sonen, som tittade på fåglarna utanför fönstret och frågade sin pappa: Vad är det där för fågel: "Bofink", svarade pappan utan att titta ut. "Men den där då"? "En bofink" blev svaret. Då kom frågan: ".Pappa, får en bofink se ut hur som helst?"

Samma sak gäller - fast i mycket allvarligare omfattning - gäller våra recept. För att få tag i billigaste alternativrecept görs nya upprop (inköp) var tredje månad och då kan ett av läkaren förskrivet recept ha bytt både namn och utseende.

Så det är ganska meningslöst att göra, som jag gjorde, när jag tejpade upp mina tablett plus namn på ett A4-ark. Nöjd med mitt verk konstaterade jag att en Selokentablett nu och i all framtid har den här formen och den här färgen. Jag skulle tom kunna memorera form och färg och inte behöva tveka när jag "laddar om" min dosett.

Tyvärr så visade det sig, att "all framtid" inom den nya kommersiella apoteksvärlden i princip betyder tre månader, varefter en ny "auktion" där lägsta priset vinner, äger rum och lägsta priset betyder nästan alltid ny tablettform och färg. Konsekvensen är bara att "det staten vinner på gungorna, det förlorar kunderna på karusellen" eftersom fler och fler i "äldrekundergruppen", måste köpa denna nya sk "tjänst", då tabletterna har ändrat både form och färg

Det här är inget bagatellartat problem. Det kan vara en fråga om liv och död. Själv har jag irriterat mig på att i min s.k medicinlista från gamla datum fanns recept, som skrevs ut i samband med någon operation för flera år sedan. Jag ville att alla numera "föråldrade recept" skulle tas bort. Det gjorde man också. Men, det kostade mig 300 kronor.

Torsten Lund

Österforse

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons