Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Plåtskrot, tonvis av betongfundament, kvarlämnade snurror – vem tar ansvaret för vindkraften?"

/

Annons

Vindkraftverkens livslängd beräknas till 25 år och det är vindkraftbolagets ansvar att nedmontera, bortforsla och återvinna allt material. Det är bland annat enorma plåtmängder samt ett hundratal kilo neodym, det ämne som gör att radioaktivitet frigörs när neodymet bryts och arbetarna i Kina får skador.

Det åligger däremot markägaren att ta bort det övre skiktet av minst 1 300 ton tungt armerat betongfundament som ligger nedgrävt i marken.

30 centimeter skall bilas bort och sedan jordfyllas, till en kostnad av cirka fem miljoner kronor per fundament – ett omfattande och kostnadskrävande arbete för dem som efter 25 år har ärvt ansvaret för den exploaterade marken.

■■ För fler insändare, klicka här.

Många bolag begär sig själva i konkurs. Ansvaret för snurrorna tillfaller markägarna. Många bolag säljer sina snurror till avvecklingsbolag, som i sin tur begär sig i konkurs. Ansvaret för snurrorna tillfaller markägarna.

Många bolag bygger på statens mark. Förutom statlig subventionering vid uppbyggnad, tillfaller ansvaret för nedmontering staten om bolaget begär sig i konkurs. Statens ansvar – våra skattemedel.

Är det rimligt att industrialisera landsbygden, att förstöra vår unika natur och utrota tystnaden och mörkret i vårt land?

Turister väljer i dag Norrlands inland för att slippa snurrorna längs kusten. Vindkraften förstör vår landsbygd. Sänder vindkraften landsbygden och dess boende i graven till ingen som helst samhällsnytta eller egennytta?

Vindkraften naturens räddning? Nej!

Ann-Christin Tjernström

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons