Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okunskap om vården

Annons
Okunskap om vården

En mycket intressant och belysande artikel var den om kommunakuten och vård och omsorg i Tidningen den 5 november. Den visar även på Härnösands kommuns syn på vård och omsorg där även äldreboendet ingår.

I artikeln framhålls att kommunen inte kommer att leva upp till akutens krav på ett sparande av 42 kvarvarande miljoner kronor. Kommunalrådet Ingvar Wiklund visar dock upp en sorglös sida när han påstår: - Vi har 42 miljoner kvar. Det finns mycket att göra inom vård och omsorg.

Mycket att göra är ett synnerligen märkligt uttalande som antingen visar på en förfärande ansvarslöshet eller en aningslös okunskap om förhållandena inom vård och omsorg.

Personalen går bokstavligen på knäna då man i den mån det är möjligt får fylla på bemanningen dag för dag. Ofta går det inte och då får de som är på plats göra flera personers jobb. Då skall man veta att även när alla är närvarande är det synnerligen tunt på golvet och arbetsmomenten måste prioriteras.

De åtgärder som vidtagits bär omdömeslöshetens prägel, som till exempel den nyuppsatta personal-akuten som haltar betänkligt och inte alls uppfyller avdelningarnas krav. Andra åtgärder, som att låta Samhall ta över städning och som det aviserats även ta över vården, är rent befängt. De som arbetar där har ju fått de jobben för att de inte orkar med ett fullvärdigt arbete. Hur skall de då kunna utföra vård-jobb som kräver starka muskler och även utbildning, något som helt saknas.

I samma artikel uttalar sig även kommunförbundets ordförande Ilmar Reepalu och han står nog betydligt närmare verkligheten än de ansvariga i Härnösand. Redan i dag har kommunerna svårt att rekrytera utbildad personal som behövs för att kunna garantera en god kvalitet på vården. Därför ser vi att stora satsningar måste göras på äldreomsorgen. Satsningar som kommunerna inte klarar utan statens hjälp.

Så när de ansvariga från kommunen framhåller att det ännu finns mycket att göra (läs indragningar) pekar kommunförbundet på att staten måste hjälpa till, vilket den vägrar, den skall i stället via kommunakuten dra in ännu mer. Om nu Göran Persson et consortes ändå säger att de skall ge en nådegåva till vård och omsorg, vilka försäkringar finns det då att pengarna verkligen når ut på golven utan i stället tas i beslag av en redan gynnad grupp, de mer eller mindre dugliga cheferna?

Det är inte så att det inte finns pengar men de går till fallskärmar samt löner och avgångsvederlag åt högre tjänstemän och odugliga befattningshavare (Irhammar till exempel) och andra gunstlingar. Det som fattas är, förutom omdömet, viljan att styra medlen till de minsta, svagaste och mest behövande.

Den obarmhärtiga samariten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons