Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okunnighet ger sned människosyn

Annons
Okunnighet ger sned människosyn

Att du är okunnig och dåligt påläst vad det gäller homosexuellt föräldraskap avslöjar du direkt i din insändare. Det finns omkring 40000 barn till homosexuella i Sverige och det finns många som forskat och studerat barn i homosexuella relationer under drygt 30 år.

Undersökningar från bland annat Nederländerna, Sverige och USA visar att barn till homosexuella klarar sig precis lika bra socialt som psykosocialt som barn till heterosexuella. Undersökningarna är gjorda av både hetero- och homosexuella forskare och finns att skicka efter både hos RFSL och på Internet.

Huruvida barn är en rättighet eller ej behöver inte diskuteras. Det är en självklar känslomässig rättighet som de flesta människor har, detta då stat och kommun tar vid då "turen sviker" (du skrev ju så fint om tur). Barnlösa par får, som du nog vet, hjälp av landsting för medicinska åtgärder eller så kan de få statliga adoptionsbidrag. Så visst är barn en rättighet!

Att adoptera är ett av flera sätt att skaffa barn på, men ej av den anledning som du skriver. Adoptioner är inte till för att bedriva humanitära eller behjärtansvärda gärningar. Adoption är ett sätt att skaffa barn på, inget annat. Vill man bedriva humanitära gärningar får man vända sig till Amnesty, Röda Korset, etcetera.

Du skriver att föräldraskapet är en svår uppgift att klara för ett enkönat par, visst, men vad skall vi göra då med alla ensamstående föräldrar som med stor sannolikhet är enkönade. Är dessa ensamstående mammor och pappor då också utdömda som föräldrar?

Du påstår att omgivningens förståelse är begränsad och att barn till homosexuella skulle kunna bli mobbade. Ja, det kan de, av sådana som dig, av sådana som sätter sig själv som referensram för vad som är normalt.

Ibland sviker turen vissa människor. Somliga blir inte begåvade och vackra, men de blir fertila. Vad skall vi göra med fula människor, invandrare och andra minoriteter som föder potentiella mobbningsoffer?

Alla människor som är goda medmänniskor är lämpliga föräldrar. Sverige är redo för den homosexuella familjen, men de länder som kommer i fråga för internationella adoptioner är förmodligen inte redo.

Fråga dig själv, Olle Naess:

Är du en bra förälder? Beror det i så fall på din sexualitet eller för att du har andra kvaliteter?

Vill också upplysa dig om att barn inte ser vuxna utifrån sexuella perspektiv. I så fall skulle barn till heterosexuella inte bli homosexuella eller tvärtom.

Anna Sahlström

Förskollärare

Jan Hallman

Journalist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons