Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ödmjuk inför rikt djurliv

Annons
Ödmjuk inför rikt djurliv

Läste insändaren "Ohotad glesbygdsbo" samt "Grinulf Vargason" och blev glad! Två personer, en jägare och en ickejägare, verkar vara någorlunda överens i sina uppfattningar angående våra (rov)djur i frihet.

Kan detta bero på de fantastiska naturprogram i TV som faktiskt bidrar till ökad kunskap och därmed större insikt och förhoppningsvis ödmjukhet inför ett rikt djurliv i naturen.

Själv är jag en storstadsbo av födsel och ohejdad vana. Vanan bröt jag för flera år sedan och bor numera långt från ära och berömmelse. Djurlivet lockade på alla plan. Numer har jag och min man egna djur som vi aktar högt och vi är medvetna om betydelsen av att också ge dem skydd. När räven tar en höna kan vi bara skylla oss själva och ta lärdom ty räven jagar faktiskt även på dagen. Mickel är en mycket intelligent varelse och förbaskat söt, därför tar vi inte fram geväret för att skjuta "den djäveln". Detta är tyvärr en allt för vanlig kommentar av människor i trakten där vi bor. Det gäller även bäver, lo, etc.

Jag instämmer helt med Vargasons uppfattning. Min man läste till jägarexamen och blev klart besviken på den låga kunskapsnivå som krävdes för ett fullföjande. Det kanske är på tiden att det införs ett högskoleprov och en därtill bevisad lång erfaren skjutvana. Samt regelbundna läkarkontroller. Varför då? Jo, jag har mött lo och björn i skogen och har aldrig känt tillstymmelse av rädsla, bara andäktig lyckokänsla. Jag har mött jägare, de flesta av äldre härkomst med dålig syn och blir rädd.

Jag plockar inte svamp i september längre, inte så länge gammeltarzan är ute, inte ens om de har Jane med sig. Efter att ha läst ohotads insändare kanske det finns visst hopp om ändring och att jägare kan bli beskyddare av allt djurliv i stället och därmed befrämja ekoturismen.

Vargmamma

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons