Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oacceptabelt fatta fullmäktigebeslut utan underlag eller dialog

Annons

I Nora finns över 1000 av Kramfors innevånare, här finns 160 företag och i Torromskolan går ca 80 elever. Vi i Nora kräver en bra demokratisk process och vill bidra till en positiv utveckling av vår fina kommun.

Den 31 oktober fattade BKU ett beslut som innebär att Torromskolan läggs ned, samma beslut fattade Kommunstyrelsen den 27 november och den 10 december är det tänkt att göra allt slutgiltigt i Kommunfullmäktige. Det innebär sex veckor från att förslaget blev offentligt till dess att skolan läggs ned. Det helt utan dialog och helt utan något offentligt beslutsunderlag. Så får det inte gå till!

"Naturligtvis är det viktigt att vi träffas och diskuterar utveckling, men skolbeslutet kan inte skjutas upp längre" säger Kommunalråd Micael Mellander i TÅ den 29 november. En sådan hållning blir obegriplig, som att först riva huset och sedan vilja diskutera hur det skall inredas. Skolbeslutet kan helt enkelt inte tas förrän vi haft dialog och får underlag. Att skollokalsfrågan som helhet uppfattas tagit tid ändrar varken tågordning för samtal eller det rimliga att det finns beslutsunderlag till allmän beskådan, hur kan annars alla folkvalda i Kommunfullmäktige kunna ta något beslut?

Ett så stort beslut som lägga ned en skola behöver helt enkelt vara både väl underbyggt och förankrat hos alla det berör. Vi vet inte hur mycket det sparar? Hur mycket som krävs i investeringar? Vad det innebär pedagogiskt? Hur det påverkar den positiva utvecklingen i Nora? Vill du som sitter i fullmäktige eller du som är innevånare att det är så det skall gå till? Skall det få ske i det tysta från oppositionspartierna? Idag är det i Nora i morgon någon annanstans om vi inte står upp och säger ifrån.

Vi som skriver under detta debattinlägg representerar en stor majoritet av alla innevånare i Nora. Vi är övertygade om att det finns vägar som både ger kortsiktigt den ekonomiska besparingen som skolan behöver och en långsiktig tillväxtlösning. Vi ser möjligheter till minskade lokalkostnader, till större nyttjandegrad av befintliga lokaler, att ta över driftsdelar i lokala företag ja till och med köpa ut skolfastigheten. Detta måste rimligtvis vara intressant för en ekonomiskt pressad skolorganisation.

Vi står vid ett vägskäl. Den ena vägen leder till splittring, hot mot den positiva utvecklingen, hot om negativ spiral där skolnedläggelse leder till affärsnedläggelse som leder till utflyttning. Den andra till ett unikt framtidssamarbete. Vi behöver kommunen och kommunen behöver oss.

Läget är allvarligt men lösningen är enkel. Du som sitter i fullmäktige var med och ta beslut för dialog och bra offentligt underlag. Se till att ditt parti kräver underlag och dialog. Vi lovar att de kommer att löna sig.

Nora-Klocke Företagarna, Norabygdens Idrottsklubb

Noramacken Ek. förening, Projekt Bredband i Nora

Nora hembygdsförening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons