Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrland satsar för framtiden

/
  • En av Norrlands rikedomar är den vackra naturen men en annan är också viljan att samarbeta över länsgränser för att vara med och utveckla Sverige, skriver Kurt.

Annons

Det är ett bra förslag att vi norrlänningar bildar en gemensam plattform för att bland annat föra ut information om allt vad Norrland står för och vilka rikedomar vi har. Skogen, vattenkraften, gruvorna och den säregna naturen. Övriga Sverige ser ingen skillnad på exempelvis Västernorrland eller Västerbotten. De kallar oss norrlänningar och ser redan Norrland som en enhet. Detta har vi ofta beklagat oss över, men övriga Sverige har redan sett Norrland som en enhet.

Kan vi dra nytta denna verklighet? Jag är säker på att vi redan har många fördelar med en region Norrland. Våra län har liknande problem. Men låt oss i nuläget inte syssla enbart med problem. Marknadsför i stället alla fördelar som Norrland kan erbjuda till de som vill investera i nya företag eller utveckla våra befintliga företag. Det finns ju ett gammalt tankesätt; att norrlänningar är trygga och plikttrogna människor. Låt oss visa att detta gäller även nu och att vi är beredda att samarbeta över länsgränserna och även över de politiska blockgränserna och visa de i övriga Sverige att Norrland är en region som kan, när det verkligen gäller, samarbeta för att bidra med att utveckla Sverige. För det är det som de nya regionerna bör syssla med i framtiden.

Det är väl snart 30 år sedan vi började diskutera länsindelningen och regioner. Nu är det hög tid att lämna bypolitik och glömma gamla oförrätter och i stället ha samarbete som ledstjärna. Vissa regioner i Europa har kommit ganska långt i sin regionpolitik. Kommer Sverige på efterkälken blir det svårare att utveckla Sverige.

Kurt Dahlberg

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons