Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätverket Klimatsans: Politikerna luras om den kraftigt subventionerade vindkraften

/

Annons

Svar till WWF och OX2, ”Alliansen avgör den förnybara elproduktionen i Västernorrland”, Ordet fritt 30 maj.

WWF och OX2 räknar med enkel matematik men lyckas få fel resultat av det enkla skälet att de valt fel räkneuppgift. De beskriver hur mycket energi vi behöver för att ersätta kärnkraften. Visserligen har de räknat fel på 10 TWh, eftersom de glömt att det förekommer torrår, då vattenkraften ger lite el. Men värre är att de inte räknar med vare sig effekt eller kostnad.

Både sol- och vindkraft ger ingen effekt alls ibland, vilket visats för hela den tyska marknaden, googla tysk el april 2016. De kan inte ersätta kärnkraft, som snurrar alla timmar på året. Det kan också vattenkraften göra, men den behövs för att balansera variationerna i elsystemets effektbehov.

Alltså: Hur mycket vindkraft vi än bygger, måste vi bygga konventionella kraftverk med tillräcklig kapacitet, för att nå det maximala effektbehovet. De kan sedan eldas med gas, kol eller träpellets, beroende på bränslets kostnad.

■■ För fler insändare, klicka här.

Vindkraften fungerar bara på den förvridna marknad som politiken skapat med ohemula subventioner. Dessa motiveras av myten om utsläppens riskabla verkan på klimatet. Någon sådan verkan har inte kunnat mätas. Utsläppen har i stället visat sig ge större skördar, vilket gjort hela mänskligheten rikare, googla klimatförändringarnas verklighet.

Då väljarna inser att de blivit lurade, försvinner subventionerna och vindkraftbolagen med dem.

Sture Åström

Nätverket KLIMATSANS

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons