Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna svarar biskopen om ny flyktingpolitik: Nödvändigt skärpa lagstiftningen

/
  • Biskope Eva Nordung Byström vill inte ha den nya flyktingpolitik som är på förslag. Men Moderaternas riksdagsledamöter Lohman och Asplund tycker det är nödvändigt att skärpa lagstiftningen.

Annons

Svar på öppet brev från biskop Eva Nordung Byström, "Biskopen manar riksdagens ledamöter: Svik inte vår värdegrund – rösta nej till ny flyktingpolitik", Ordet fritt 14 juni.

Sverige har på två år tagit emot en kvarts miljon människor. I höstas kom det till Sverige bara under några månader ensamkommande barn och ungdomar som motsvarar tusen nya skolklasser. Det är en stor humanitär insats som Sverige har gjort, men som också innebär påfrestningar.

I dag är väntan på beslut i asylprocessen lång. Det är brist på allt från lärare till skolplatser. Socialtjänsten är under stor press. På sikt handlar det om hur människor som kommit ska få jobb, egen försörjning och någonstans att bo.

I detta läge är det, enligt Moderaterna, nödvändigt att skärpa vår lagstiftning. Vi kommer i riksdagen ge vårt stöd till den tillfälliga lagstiftningen om begränsningar av rätten till uppehållstillstånd som regeringen har lagt fram.

■■ För fler insändare, klicka här.

Som en följd av den nya lagen kommer Sverige nu att införa tillfälliga uppehållstillstånd, vilket har drivits av Moderaterna. Tillfälliga uppehållstillstånd finns redan i dag i till exempel Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Frankrike och Nederländerna.

Ännu en förändring i den tillfälliga lagen är begränsade möjligheter till familjeåterförening vid tillfälliga uppehållstillstånd. Vi har stor förståelse för de negativa konsekvenser detta innebär. Men reglerna är nödvändiga. Även i detta fall har redan flera länder i vår närhet regler som är mer begränsande än Sverige.

På sikt är det viktigt att hitta europeiska lösningar som innebär att ansvaret mellan länder delas i större utsträckning. För Sveriges del handlar det också om hur de många människor som kommit hit på ett bra sätt ska komma in i samhälls- och arbetsliv. Det är en av de absolut viktigaste frågor vi har.

Lena Asplund

Moderat riksdagsledamot Västernorrland

Eva Lohman

Moderat riksdagsledamot Västernorrland

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons