Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittuniversitetet i Härnösand - en nyckelfråga för företagens tillväxt i regionen

Annons

Universitetsstäderna har varit vinnare i Sverige och övriga världen de senaste decennierna, med ökande befolkning, stigande fastighetspriser och attraktiva livsmiljöer. Vi behöver inte gå längre än till Umeå för att finna ett starkt exempel på detta. Ingenting talar för att denna trend är i avtagande. Tvärtom pekar forskningen ut kreativa miljöer med hög grad av innovationsförmåga som enskilt viktigaste faktorer för att lösa såväl miljöproblem och andra globala utmaningar som att skapa lokal och regional tillväxt.

För företagen i regionen är Mittuniversitetet en nyckelfråga. Universitetet är till och med viktigare än vad många företagare tänker. Hela utbildningar kan skräddarsys utifrån lokala behov, som elkraftprogrammet i Härnösand. Tillgång till spetskompetens och förutsättningslösa kunskapsutbyten är en av hörnstenarna för våra företags tillväxt. Studenter, lärare och forskare lämnar otroligt viktiga bidrag genom projektarbeten, praktiker, föreläsningar eller sommarjobb. Därför är det av yttersta vikt att Mittuniversitetet även fortsättningsvis bidrar till regionens alla delar med tre starka noder i Härnösand, Sundsvall och Östersund.

Härnösands Industrigrupp har länge engagerat sig djupt i utbildning i Härnösand. Dels genom Teknikcollege styrgrupp och dels genom egna styrelsemöten där rektorer och företrädare för gymnasium, yrkesutbildning och universitet alltid är föredragande. HIG var också en av initiativtagarna då Technichus för ca 15 år sedan växte fram som följd av att ortens teknikföretag fick allt svårare att hitta rätt utbildade för anställning. Nu är vi övertygade om att i Universitetsfrågan kan vi göra ännu mer.

De senaste veckornas uppslutning från politiker, tjänstemän, allmänhet, företagare och andra profiler har varit fantastisk. Det vi ser nu är att vi har alla förutsättningar för att aktivt utveckla Härnösand till en miljö där studenter och utbildning trivs ännu bättre. Vi som företagare kan öka vårt engagemang genom att i högre utsträckning ta emot praktikanter, studiebesök, examensarbeten mm. En ännu starkare koppling till näringslivet gör det attraktivt för nya studenter. Härnösand har också Technichus, det enda av Science Center som finns mellan Borlänge och Luleå. Idag är samarbetet med Mittuniversitetet begränsat. Den situationen kan förändras och alla är vinnare på att Technicus tillsammans med Härnösands kommun utvecklas vidare efter MIUNs behov. Den naturveteskapliga didaktiska miljö som Technichus utgör är en stark faktor för att ge lärarutbildningen i Härnösand en naturvetenskaplig och teknisk profil. Söktrycket på utbildningarna i Härnösand är bra och då finns möjligheten att göra förutsättningarna ännu bättre. Det handlar helt enkelt om att ge Mittuniversitet möjlighet till tätare kontakter och fördjupade relationer med regionens näringsliv. Ett konkret förslag är att återuppta det arbete som pågick under 2010 vid Institutionen för humaniora, under namnet nya utbildningar i samverkan med målsättningen att stärka sambandet mellan näringsliv och humaniora, ledande till nya program och kurser.

Universitetsledningen/styrelsen bör noga överväga ekonomiargumenten inför en flytt mot att tillvarata de kvalitetsvinster som kan uppnås genom ett utökat samarbete med den befintliga verksamheten i Härnösand och ortens näringsliv. Vi tar det här som en väckarklocka. Det finns så mycket värdefullt med Mittuniversitetet i Härnösand som vi kan gå miste om. Vi företag är beredda att göra allt för att aktivt stödja ett fortsatt samarbete med Mittuniversitetet i Härnösand!

Malte Frisk – Styrelseordförande Härnösands Industrigrupp, VD Logosol

Anders Wahlqvist – Styrelseordförande HNEF, VD Edmolift

Jan Frycklund – VD Norrlandsträ

Urban Norgren – VD Öbako

Bengt Pettersson – Föreståndare Härnösands Industrigrupp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons