Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landet där skatteavdrag är svaret på allt?

Annons

Den svenska skolan är sedan flera år en central punkt för svensk samhällsdebatt och politiska strider. Regeringen med utbildningsminister Jan Björklund (FP) i spetsen håller gärna huvudet högt och prisar den egna politiken, men det skatteavdrag för privata köp av läxhjälp, "Läx-Rut", som Alliansen nu föreslår är inget annat än ett cementerande av social ojämlikhet.

Skolan har ett kompensatoriskt uppdrag, vilket innebär att det åligger skolväsendet att motverka ojämlika förutsättningar genom en likvärdig utbildning för alla elever. Det kravet har skärpts i den nya skollagen och därför motverkar Alliansen den lagstiftning de själva infört genom att nu skattesubventionera läxhjälp. Jag har inget emot att föräldrar köper tjänster för att hjälpa sina barn att nå bättre resultat och få mer kunskap. Däremot är det orimligt att regeringen väljer att ge subventioner till en mindre grupp i stället för att satsa helhjärtat på den svenska skolan genom investeringar som gynnar alla elever.

ut UT eftersom det är Moderaterna som får kliva fram i rampljuset och försvara förslaget. Medan remissinstanser som Skolverket, Ekonomistyrningsverket och Skatteverket tydligt pekat på orättvisorna i regeringens förslag, framhåller Moderaterna i stället de positiva reaktionerna från just de företag som skulle tjäna pengar på att läx-Rut införs. Även lärarnas fackliga organisationer ställer sig kritiska, men Moderaterna vägrar envist att lyssna på de röster som faktiskt har kunskap om och ansvar för den svenska skolan. Därmed väljer man att sätta privata intressen före alla elevers rätt till likvärdig utbildning.

I media talar moderata företrädare om att läx-Rut handlar om en "precisering" av skattelagstiftningen och att det handlar om en liten kostnad för staten. Samtidigt menar Moderaterna att oppositionens protester innebär att man stänger dörrar för lärarstudenter som vill extraknäcka. Läx-RUT är inte en teknisk skattefråga eller en fantastisk möjlighet för lärarstudenter. Det är ett politiskt förslag som bidrar till ökade orättvisor och signalerar att den borgerliga regeringen inte arbetar för en skola som utjämnar sociala skillnader.

Socialdemokraterna har i sin budgetmotion för 2013 föreslagit stora satsningar på mindre klasser och läxhjälp för alla. Detta har Moderaterna och resten av Alliansen hånfullt avfärdat som oansvarigt. I själva verket är det läx-Rut som är både oansvarigt och orättvist. Alliansen bör ta ansvar för de sjunkande resultaten och den mindre likvärdiga utbildning de nu skapar. Svenska elevers möjligheter att nå högre kunskapshöjder skulle gynnas av satsningar på reformer som gynnar alla, inte bara några få.

En likvärdig och rättvis utbildning är viktigare än ökade intäkter för läxhjälps-företag och extraknäck för oss lärarstudenter. Tänk om även Alliansen kunde inse detta i god tid, så de slipper "göra en pudel" om några år.

Peter "Pira" Hedberg

Lärarstudent och socialdemokrat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons