Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Mest
läst

Lagstifta om bankanställdas meddelarskydd!

Annons

Den aktuella finanskrisen har ännu en gång allvarligt rubbat allmänhetens förtroende för banker. Och den här gången kommer det kanske aldrig att återställas om inte kraftfulla åtgärder vidtas för att skydda bankernas kunder. Ett av de enklaste och snabbaste åtgärderna bör vara att ge bankanställda meddelarskydd.

Det är svårt att föreställa sig att inte bankanställda uppmärksammat och förstått att vissa ageranden varit extrema risktaganden som det som t.ex. hände inom Carnegie, där utlåning skett till en enskild låntagare i en omfattning som är fullständigt obegriplig.

Tyvärr riskerar en bankanställd idag som vill göra omvärlden uppmärksam på sådana händelser att avskedas eller på annat sätt utsättas för repressalier.

Idag finns meddelarskydd för offentliganställda. Den innebär att meddelaren har rätt till anonymitet och förbud för allmänna organ att efterforska vem som lämnat uppgiften för publicering. Det är också absolut förbjudet att på något sätt bestraffa eller på annat sätt vidta andra åtgärder mot meddelaren.

För bankanställda skulle meddelarskyddet kunna gälla för uppgiftslämnande både till Finansinspektionen och media.

TCO-rådet ser gärna att meddelarskydd införs inom allt näringsliv särskilt där enskildas medel hanteras som t.ex. försäkringsbolag, men nu är det särskilt brådska när det gäller bankväsendet.

Vi vet att det finns många rättrådiga bankanställda som kommer att agera som skydd för bankkunder och sina kollegors och sina egna arbeten och på så sätt öka upptäcktsrisken för skumraskaffärer.

TCO-rådet i Örnsköldsvik

Cennert Nilsson

TCO-rådets ordförande

Marianne Lundström

SKTF.s representant i TCO-rådet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons