Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägg papperen på bordet, Mähler

Annons
Lägg papperen på bordet, Mähler

Hur kan kommunledningen prestera ett två sidor långt förslag som svar till revisorerna utan att komma fram till kärnfrågan? Nämligen varför respekteras inte fattade beslut? Förslaget till yttrande daterat 2001-10-23 är ett rekordartat försök i konsten att slingra sig undan ansvar.

Sollefteå kommuns förtroendevalda revisorer prickade i somras (15/6) kommunalrådet för att ha "överskridit sina befogenheter". Ärendet gäller Carl-Erik Mählers (s) påskrift av hyresavtalet med Graninge AB den 1 november 1999. Hyran för Centralförrådet på Skärvsta kostar nu "skjortan" för skattebetalarna, 1,7 miljoner kr/ år i tio år framåt.

Något demokratiskt fattat beslut fanns inte som stöd för kommunalrådets handlande. Tvärtom hade ett enigt miljö- och teknikutskott den 13 oktober, det vill säga strax innan, fastslagit i ett beslut att en "oberoende värdering" skulle göras innan något hyresavtal upprättas (ß68/1999). Varför respekterade inte Carl-Erik Mähler detta beslut? I stället går han och skriver på hyresavtalet!

Revisorernas kritik är uppenbarligen mycket känsligt för kommunledningen. Frågan var till exempel uppsatt på ärendelistan 9/10 men utgick då från dagordningen med motiveringen att "Japanresan kom emellan" och därmed tidsbrist.

Nu när slutligen ett förslag till yttrande kommer, är det ingen (!) som vågar skriva under utkastet som utmynnar i att köra över revisorerna. Normalt är det någon tjänsteman vid kommunledningskontoret som brukar författa dylika yttranden på skrivelser från revisorerna. Men eftersom "jag" förekommer i texten, så kan det inte uteslutas att det är Carl-Erik Mähler själv som skrivit texten.

Det fantasiska med den två sidor långa svarsskrivelsen till revisorerna är att man inte med ett enda ord berör själva kärnfrågan! Det revisorerna kritiserar! Det vill säga att MTU:s beslut inte respekterades. I stället fylls en två sidor lång dimridå av diverse okontrollerbara (muntliga) eller intetsägande (hänvisningar till ärendeberedningar i olika sammanhang) samt töjning av demokratiska begrepp, till exempel att de två interpellationerna som varit runt "förrådet" skulle ha varit beslutande i någon slags mening enär fullmäktige efter debatt ansett dessa besvarade (!).

Lojala socialdemokrater och vänsterpartister (majoritetsstyret i Sollefteå kommun) förväntas nu fria kommunalrådet genom att ställa upp på slutsatsen i yttrandet: att kommunstyrelsens ordförande "inte anses ha överskridit sina befogenheter". En slutsats som innebär att revisorerna frankt körs över.

Att köra över revisorerna är allvarligt nog, men konsekvensen att respektlöst åsidosätta fattade beslut (ß 68) kan bli ödesdiger fortsättningsvis. Om inte kommunstyrelsens ordförande anses behöva följa fattade demokratiska beslut, vem i Sollefteå kommunorganisation ska då behöva göra det? Det lär i så fall räcka med hänvisning till "lex Mähler".

Carl-Erik Mähler (s)! Lägg alla papper på bordet. Erkänn misstaget och våga stå för vad Du gjort.

Urban Grenmyr

Gruppledare för kristdemokraterna

Fullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons