Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan en inrättning i fara

Annons

Återigen ställs kyrkan inför frågan; ska kyrkan vara en kyrka eller inte? Det allra senaste är ju att skolan vill nyttja kyrkan vid avslutningar, precis som tidigare, men skolverket ger klara direktiv om att inga böner, psalmer eller annat som har med religion att göra får förekomma. Troligen måste då även altaret, predikstolen och alla andra religiösa symboler döljas. Den självklara frågan blir; vad ska man då till ett gudsrum för? Vilken anledning finns att gå till en kyrka när kyrkan inte får vara den inrättning den är avsedd att vara, nämligen där Guds ord rent och klart ska predikas genom psalmer, bibelns ord och i de kristna symbolerna.

Kommer kyrkan att gå med på detta? Tyvärr tror jag att den inte klarar av att vara rakryggad och säga ifrån sig jippon där den döljer sin identitet och tiger om Gud. Vilken präst kan ställa upp på detta? Eller är man rädd för att frikyrkorna ska bjuda in till skolavslutningar? Det enda rätta är väl, att skolavslutningarna sker i skolan där de försökt tillgodogöra sig kunskaperna.

För övrigt anser jag kyrkan vara inne på en farlig väg. Ju mera man går in för förnyelse. Desto färre blir det i kyrkbänkarna och som lämnar kyrkan. Kyrkan har helt enkelt svårt att vara kyrka idag. Gärna arrangeras tillställningar i kyrkrummet som borde kunna förläggas i en profan anläggning. Jag bor i en församling där huvudkyrkan ofta håller stängd för söndagsgudstjänsterna klockan elva. I stället ordnas nån slags ersättning på kvällstid när äldre inte så gärna ger sig ut. Därför bevistade jag en annan kyrka på domsöndagen. En väl genomförd gudstjänst men med det stora abret; prästen gillade inte att predika över dagens text, Det sa han inledningsvis i predikan. Texten menade han skrämde folk.

Det har mer och mer blivit så, att det inte förekommer några allvarsord i kyrkorna. Man vågar inte framföra annat än "söta" saker, sällan göra en texttolkning över dagens predikotext.

Jag tror kyrkan är i fara om den inte håller sig till sin uppgift.

En i församlingen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons