Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot inriktningen av äldrevården i Sollefteå

Annons

Vi vill återigen framföra vår starka kritik på det sätt som äldrevården inom Sollefteå kommun bedrivs. Vi vill som tidigare peka på den uppenbara bristen på långsiktighet och förutsägbarhet. Ett förhållande som negativt påverkar vårdbehövande, anhöriga och inte minst de anställda inom äldrevården.

Vi vill med detta brev fokusera på brister i demensvården. Vi anser att den utövas utan att beakta grundläggande krav sammanställda av Demensförbundet, se Demensförbundets skrift "Kravspecifikation för upphandling…" daterad februari 2012 samt deras skrift "Riktlinjer för planering av demensboenden…" utgiven 2012. Dessa krav gäller storlek på enheter, bemanning, de anställdas kunskaper om demensvård samt utformning av lokaler mm.

Vi har nu kartlagt hur många personer som är utredda och förklarade dementa och kan konstatera att det i bara i Ramsele finns 20 personer av denna kategori. Läget torde vara liknande på andra orter. Vi anser det vara ytterst olämpligt att blanda personer med olika grad av demens inom samma avdelning. Det handlar om

- Miljö för vårdtagare

- Arbetsmiljö för anställda

- Anhörigas situation

Vi kräver nu att VÄN infriar sitt beslut 2011-11-30 att demensvård skall ha samma kvalitet i Ramsele och Junsele som på Skärvstagården. Vi kräver att särskilda enheter för demensvård skall finnas på dessa orter.

Vi avser att arbeta vidare med dessa frågor i samarbete med

- Lokala råden i Ramsele, Junsele, Näsåker

- Boteåparlamentet

- Demensföreningen i Sollefteå

- PRO-avdelningar på andra orter

Åke Wikström

e.u. från Arbetsgruppen för äldrevård i Ramsele och Edsele

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons