Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris och utveckling

Annons
Kris och utveckling

Kris och utveckling är temat i docent Johan Cullbergs bok med samma titel. Och visst är det så att dessa begrepp lever i symbios med varandra, även i kommunalpolitikens vardag.

Ordet kris kommer från det grekiska krisis och betyder egentligen avgörande vändning, plötslig förändring, ödesdiger rubbning. Det har sedan länge, inte minst inom politiken, vanligtvis använts i betydelsen ekonomisk kris.

Kommunstyrelsens ordförande i Härnösand, socialdemokraten Ingvar Wiklund, skriver följande i ett inlägg 2001-09-13 på kommunens hemsida (www.harnosand.se):

"Arbetet med att skapa balans i kommunens ekonomi är nu inne i ett avgörande skede. Den strukturförändring som vi arbetar med och de mål som vi satt upp för att inte göra av med mer pengar än vi har i kommunens börs, är grundbulten i de budgetförslag som vi nu arbetar med inför 2002.

Arbetet har inte varit någon lätt uppgift!

Nämnder och förvaltningar har haft några tuffa år för att minska sina kostnader och anpassa verksamheten, så att den ryms inom de gemensamma ekonomiska ramarna. En svår pedagogisk uppgift har varit att förklara för våra medarbetare och kommunens medborgare om kopplingen mellan kraftigt minskande befolkning och de ekonomiska utrymmet..."

Visst är det så att Härnösands kommun har varit och fortfarande är mitt i en ekonomisk kris, med stora underskott och drastiska neddragningar inom prioriterade områden som skola, vård och omsorg. Men den största problemet med socialdemokraternas iver att ensidigt nå en budget i balans år 2002 (för att uppnå avtalet med Kommundelegationen) är inte den svåra pedagogiska uppgiften som Ingvar Wiklund beskriver. Utan det verkligt stora problemet för socialdemokraterna är bristen på konsekvensanalyser av fattade beslut och bristen på förslag om långsiktigt hållbara strukturförändringar.

Helt enkelt ett ointresse att ta ansvar för kommunens ekonomi även efter valet 2002!

Centerpartiet vet att det är en mycket svår uppgift att komma tillrätta med den ekonomiska krisen i kommunen, men vi är beredda att ta detta nödvändiga ansvar och vi har intresset (även efter valet 2002). För kris och utveckling lever i symbios med varandra, och skall vi gemensamt nå en positiv utveckling för den enskilde och för hela Härnösand så är det av yttersta vikt att krismedvetenheten leder till en avgörande vändning och inte till en ödesdiger rubbning under ytterligare fyra år. Valet är ert!

Jonny Lundin

Centerpartiet i Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons