Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsumenterna har makten

Annons
Konsumenterna har makten

I våra Svenska skogar har evolutionen pågått i cirka 10000 år, sedan den senaste istiden, vilket kan låta mycket, men jämfört med tropikskogarna i Centralamerika, där evolutionen pågått i cirka två miljoner år, är det en relativt kort tidsperiod.

Kombinationen av den långa tidsperioden, stabila och milda väder förhållanden och hög bonitet, har skapat en mycket stor biologisk mångfald i Centralamerika. Ett komplext system har vuxit fram med många arter som samspelar och är beroende av varandra. Endast korallreven kan jämföra sig i artrikedom med de tropiska skogarna.

Vid en jämförelse mellan Sverige och Costa Rica, som bara är en niondel så stort som Sverige, ser man att Costa Rica innehar tre gånger fler arter, man upptäcker dessutom nya arter varje år. Dessvärre är dessa arters habitat (tropikskogar av olika slag) mycket hotade.

Tropikskogarna med sin flora och fauna är mycket viktig, inte bara för den lokala befolkningen som lever av den, utan för hela mänskligheten, då den påverkar världens klimat och innehåller många kända och okända medicinalväxter mm.

I Costa Rica är 90 procent av de tropiska skogarna redan avverkade. Främst till förmån för biffkors uppfödning som sedan (till stor del) exporteras som hamburgare till västvärlden (the hamburger connection). Då träden fälts och fraktats bort bränner man markerna vilket ger ett område som kan nyttjas en (max två) säsonger. Vilket skapar en mycket näringsfattig mark. Då hugger man ner ny skog och arbetar sig på så sätt sakta men säkert djupare in i skogen.

I Sverige finns 95 procent av näringen (kväve, fosfor, kalium och andra smärre närsalter) i marken och de resterande fem procenten i biomassan (träd och växter). I tropikskogarna förhåller det sig tvärtemot. Där finns fem procent av näringen i marken, medan 95 procent av näringen är upptagen av växter och träd. Detta skapar problem då man fraktar bort träden från ett område i tropikerna, eftersom nästan all näring är uppbunden i dessa träd skapas ett mycket näringsfattigt område, som behöver cirka 1000 år för att återhämta sig. Det i sin tur leder till jordflykt, vattenbrist mm, som skapar stora problem.

Många träd har även avverkats för att ge västvärlden viltproducerat ädelträ till exempel mahogny som i många fall slutar som köksluckor i våra kök eller som båtdäck.

Samtidigt fungerar många länder i Centralamerika som soptippar för de rikare länderna i norr. Då de mot en summa pengar tar emot giftavfall från dessa länder. Soporna bränns utanför kusten och dumpas sedan i havet utanför.

Stora skogar har också fälts för att ge plats till bananodlingar där man odlar bananer till västvärlden. Förutom att man hugger ner värdefull skog använder man sig av stora mängder insektsgifter (som förbjudits i västvärlden) på dessa odlingar, för att hålla skadeinsekterna borta. Detta har lett till att de som sprider dessa gifter drabbas av cancer och andra sjukdomar.

På senare år har många ur den lokala befolkningen där fått upp ögonen för dessa hemskheter som pågår och försökt göra något åt det, men stora ekonomiska intressen ligger bakom som har större makt och inflytande.

Men den egentliga makten ligger hos oss som konsumenter i norr. Vilka skapar efterfrågan på varor och tjänster.

Med en ökad förståelse och insikt i hur västvärlden utnyttjar dessa fattiga och utarmade länder kan vi skapa en ändring. Därför bör vi tänka till mer än en gång då vi till exempel går och handlar mat eller ska köpa virke till ett nytt kök.

Robert Nordström

Biolog och ordförande för Fältbiologerna i Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons