Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunkoncernen ökar inte skulden

Annons

Svar till –Åke Eriksson "Svårt att få svar på frågorna" ÖA 17/11.

Du har fått svar på flertalet av dina frågor vid ett flertal tillfällen.

Att du sen anser att du inte har fått svar beror nog på att du inte gillar mina svar. Dessutom är det svårt att svara på insändarna när dina frågor är bevis på att du inte vet hur saker och ting ligger till.

Som exempel på felaktigheter i dina insändare skriver du "Nästa kommunfullmäktige behöver hela 725 Mkr lånas upp för att rädda Övik Energi från konkurs och undergång". Det är helt fel! Kommunen och de kommunala bolagen utgör tillsammans Kommunkoncernen och koncernens låneskuld kommer tvärtom att minska under 2012. Kommunkoncernen behöver inte låna en enda krona för att ge det villkorade kapitaltillskottet till energibolaget. Det som i praktiken sker är att kommunen tar över räntekostnaderna för lånet och Övik Energi kommer att amortera av sina lån. Kommunens kostnad för detta blir omkring 20 Mkr per år då man som sagt var i princip övertar lånen från Övik Energi.

Ditt exempel om att man skulle bygga exempelvis sju nya grundskolor, skulle kosta mycket mer. Bara i räntekostnader och avskrivningar skulle kostnaden bli över 70 Mkr per år och till det ska du lägga driftkostnaderna i övrigt.

När du delar ut ansvar för beslutet att bygga ett biobränslebaserat kraftvärmeverk påminner jag om att alla utom en röstade ja till investeringen. Med andra ord, Socialdemokraterna har egen majoritet men när beslutet togs var det nästan total enighet. När det gäller investeringarna som gjorts konstaterar jag också att ett flertal skogsägare i vår kommun har fått leverera bränsle till en hållbar energiproduktion.

Elvy Söderström (S)

Glenn Nordlund (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons