Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarar sjukhuset sekretessen?

Annons

E Fråga till ansvariga på Örnsköldsviks sjukhus.
Det jag nu skriver är absolut ingen kritik mot personalen, den är hur proffsig som helst och gjort allt för att klara sekretessen. Det är själva lokalens uppläggning min fråga gäller. Jag låg nyligen i cirka 5 timmar på ODA i väntan på att ryggmärgsbedövningen efter en operation skulle sluta verka. Under denna tid var jag klar i huvudet och kunde konstatera att, som avdelningens layout är i nuläget, är det helt omöjligt för personalen att föra ett samtal eller tala i telefon utan att obehöriga (patienter) hör vad som sägs.
Eftersom jag respekterar sekretessen nämner jag inga exempel här.
Lokalen är upplagd med patientparkeringar runt väggarna och med personalen i mitten. Personalen har full kontroll över alla patienter vilket är rationellt och bra. Personalens utrymme saknar dock nästan helt ljudabsorbenter i taket eller avskärmningar där telefonsamtal kan föras utan åhörare. Samma är förhållandet vid utrymmet för patienterna. Hur ska den, för oss patienter, så viktiga sekretessen kunna klaras utan att förändringar och förbättringar görs på ODA? Hur är det tänkt att avdelningsuppläggningen blir för akuten och kirurgen, vad gäller sekretess, när dessa avdelningar byggs om och där sekretessbehovet kanske är ännu större? Här gäller det för ansvariga att ta tag i problemet.
UNO NORGREN

Svar direkt. Det är en för vårdverksamheten mycket viktig fråga som insändaren tar upp. På många ställen inom dagens sjukhus vårdas av olika skäl flera patienter samtidigt i samma rum. Därför är all vårdpersonal ständigt medveten om sekretessens betydelse och vinnlägger sig alltid om att skydda den enskildes integritet.
Inom ODA som exemplet gäller beaktas på olika sätt frågan om sekretess i patientarbetet just mot bakgrund av lokalernas utformning. Insändarens upplevelse tyder emellertid på att nuvarande försiktighetsåtgärder inte alltid räcker till. Därför kommer vi omgående att undersöka om det genom kompletterande åtgärder går att höja sekretesskyddet inom avdelningen. Beträffande akutmottagningen och kirurgmottagningen beaktas sekretesskyddet i den planering som sker inför ombyggnationen.JAN SUNDQVIST

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons