Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kasta inte ut Lucia från skolan

Annons

Två gånger om året ifrågasätts lämpligheten i att fira skolavslutning i kyrkan. Sorgligt nog är detta på väg att bli en tradition i sig. Debatten är ytterst märklig. De allra flesta ser psalmsången i kyrkan som en tradition värd att bevara – inte som ett försök till religiös påverkan. Skolan har större utmaningar än att eleverna får sjunga Nu tändas tusen juleljus.

Många rektorer undrar, mot bakgrund av det uppskruvade tonläget i debatten, vad som egentligen gäller. Skolverket försökte nyligen förtydliga, men de tycks mest ha skapat mer osäkerhet. Deras tolkning går ut på att man kan fira högtider i kyrkan så länge de töms på sitt religiösa innehåll; undantaget är om man kan hävda att de har blivit tradition. Gränsdragningen förblir oklar.

Det vill vi kristdemokrater en gång för alla råda bot på. Grunden till diskussionen finns i skollagens sjätte paragraf, som lyder Utbildning vid en skolenhet eller förskoleenhet med offentlig huvudman ska vara icke-konfessionell.

Till detta vill vi lägga: Undantag från §6 får i offentliga skolor enbart förekomma vid enstaka tillfällen under ett skolår i samband med firande av traditionella högtider. Deltagande vid sådana högtider ska vara frivilligt för eleverna. Med den förändringen säkrar vi att beslutet får fattas på den nivå där det hör hemma: På den enskilda skolan. Rektorer, lärare och föräldrar måste få förtroendet att själva avgöra var och hur de ska fira skolavslutningar. Vi säkrar då en älskad tradition och garanterar dessutom att den är helt frivillig.

För oss kristdemokrater, liksom för de allra flesta, är detta inget problem. Självklart ska det vara möjligt att fira traditionella högtider i kyrkan – och att berätta om varför de firas. Elever ska inte tvingas att vara med och firandet bör läggas upp i stor respekt för att vi tänker och tror olika. Så sker på de allra flesta håll redan i dag. Men vare sig skollagen eller Skolverkets tolkningar av den har lyckats bringa någon klarhet i den här pinsamma diskussionen. Den återstående lösningen är att genomföra den mycket enkla lagändring som Kristdemokraterna föreslår.

Låt oss avslutningsvis, trots att det är lite tidigt, önska er alla en riktigt God Jul!

Göran Hägglund, Kristdemokraternas partiledare

Liza-Maria Norlin, Partistyrelseledamot (KD)

Britt-Mari Brynielsson Ordförande Kristdemokraterna Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons