Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kasta inte sten i glashus, Hanna Wiberg

Annons
Kasta inte sten i glashus, Hanna Wiberg

Ge gravida en bättre start, skrev Hanna Wiberg i sin ledare den 3 december. Det hon åsyftade var vissa försäkringskassors ovilja att sjukskriva gravida kvinnor. Detta skapar enligt Hanna Wiberg otrygghet för dessa kvinnor.

Vi kan hålla med om att detta inte är bra, men ifrågasätter varför det är politikernas fel om tjänstemän på försäkringskassorna tolkar reglerna olika i en del län.

Vi tycker i stället att Hanna Wiberg skall fundera över folkpartiets syn på arbetsrätten. När de - tillsammans med övriga borgerliga partier och miljöpartiet - såg till att två personer skulle kunna sägas upp ur ett småföretag utan anledning, slog de in en mycket större kil i de gravida kvinnornas trygghet.

Hanna, kasta inte sten i glashus. Ditt partis politik i arbetsrättsfrågor är ett mycket större hot för gravida kvinnor!

Sven-Åke Sjödin

Socialdemokrat

Rainor Melander

SocialdemokratSvar direkt:

Replik på insändare av Sjödin och Melander:

För det första har jag inte något parti. Vi som skriver på ledarsidan är självständigt tänkande liberaler, inte några partifunktionärer.

Vill ni klaga på folkpartiet, gör det för all del, men då får ni vända er till annan instans. För det andra är det politikers beslut och riktlinjer som ligger till grund för försäkringskassornas arbete.

När nu regeringen vill se över riktlinjerna är det till regeringen krav på förändring ska framföras. För det tredje handlar försäkringskassans sjukskrivningsregler i detta fall om människor som faktiskt är anställda. Argumentationen om uppsägningsregler - som ni för övrigt har missuppfattat - är sålunda inte tillämpbar på gravida som är anställda och som behöver sjukskrivas. Visst ska gravidas ställning på arbetsmarknaden tryggas, men nu var det inte det min ledare handlade om.

För det fjärde, om ni nu vill vara personliga, är jag själv anställd och mamma, och vågar påstå att jag har bättre kunskaper än herrar Sjödin och Melander om såväl hur det är att vara gravid och inte orka jobba som vilka de vanligaste farhågorna är bland blivande mammor.

Hanna Wiberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons