Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraften räddas av energibeslut

/

Annons

Svar till Per Sundin, ”Investering i ny kärnkraft omöjlig”, Ordet fritt 14 juni.

Sedan jag skrev artikeln ”Behåll kärnkraften så länge som möjligt – ändra elskatterna” har den blocköverskridande överenskommelsen från Energikommissionen kommit.

Kommissionen gör den flyttning av skatter från produktion på kärn- och vattenkraft till konsumtion som jag hade med i artikeln och tidigare föreslagit i skrivelser direkt till kommissionen. Med detta kan kärnkraften köras vidare och vattenkraften moderniseras.

Borttagandet av effektskatten öppnar för att kärnkraftsägarna kan ompröva tidigare beslut om stopp av fyra aggregat före år 2020.

Sker detta kan alla tio kärnkraftsaggregat utnyttjas och vi garanteras en säker och relativt billig elproduktion under ytterligare minst 20 år.

Några nybyggnader som kommissionen inte heller motsätter sig behövs inte under denna tid. Med tiden kan alla tio aggregaten få förnyas, men hur aktuellt detta blir får framtiden visa.

■■ För fler insändare, klicka här.

Tyvärr innehåller energiöverenskommelsen även en obegriplig fortsatt utbyggnad av den så kallade förnybara kraften. För detta kommer att behövas ännu mer av stora subventioner och produktionen kommer att få exporteras med förlust såsom redan sker.

Varför skall svenska folket betala för minskning av fossilkraft och avveckling av kärnkraft i andra länder?

Denna del av uppgörelsen får ses som en eftergift till kärnkraftsmotståndarna och priset härför kan bli 100-tals miljarder kronor. En gigantisk onödig samhällskostnad.

Som ett exempel på vindkraftens opålitlighet kan tas ett färskt exempel från den 12 juni. Då rådde svaga vindar och på förmiddagen var totala vindkraftsproduktionen som lägst 140 megawatt, MW. Detta är under tre procent av den installerade effekten som är över 6 000 MW.

Sivert Göthlin

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons