Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel bryter mot FN-deklarationerna

Annons

Varje dag matas vi av nya skrämmande bilder från Mellanöstern. En våldsspiral som ständigt överträffar sig själv i fråga om övergrepp, förnedring och människoo
värdigt våld.
I detta upptrappade våld återser vi inslag som känns skrämmande bekanta och som vi sagt att inte skulle få upprepas. Ett exempel är kristallnatten. Nazister målade davidsstjärnan och krossade fönster till judiska affärer i Tyskland. I Hebron finns samma symboler men denna gång målade på palestinska affärer. Detta är en oerhörd stark symbol och det är mycket svårt att förstå varför.

Ariel Sharon vill bygga elstängsel i Jerusalem och runt Tulkarm som ett skydd mot nya självmordsbombare. Under andra världskriget hade tyskarna elektriska stängsel runt koncentrationslägren för att hindra judarna att fly, men stoppade dessa stängsel dessa judars vilja att resa sig och göra motstånd?
En karta över Västbanken och Gaza liknar ett lapptäcke av bantustanliknande öar av palestinska områden. Dessa har ingen förbindelse med varandra och Israel har redan infört passlagar som leder till att palestinierna är helt isolerade i sina hemländer. Inte helt olikt läget i Sydafrika för några årtionden sedan.
Nås inga överenskommelser med vapenvila och hävda sanktioner kommer många palestinier på Västbanken inte att klara sommaren. Palestiniernas vattenförsörjning är nämligen en katastrof (och en av anledningarna till att Israel inte vill släppa området).
84 procent av vattnet pumpas över till Israel, bosättningarna slukar 10 procent och resten blir över till palestinierna. Många palestinska brunnar har redan sinat eftersom man pumpar ut med vatten än vad som hinner fyllas på.

Tillstånd till sådana brunnar måste sökas hos Israel och palestinierna får inga sådana. Utan vatten klarar man sig inte. Vad som återstår för palestinierna är att köpa vatten från ockupationsmakten till högt pris. Israeliska tanks har kört sönder många av de vattentankar som palestinierna byggt för att samla upp regnvatten under vintern. De palestinier som vågar sig ut för att laga dessa vattentankar riskerar att bli offer för israeliska prickskyttar.

Hur långt kan vi låta historien upprepa sig utan att vi gör något? Det är hög tid för omvärlden att reagera med protester, handelsblockader eller enskilda bojkotter. Israel bryter så uppenbart mot olika internationella överenskommelser, till exempel FN´s deklaration om mänskliga fri- och rättigheter. Men vi ska väl låta bli att lära av historien och titta bort även denna gång och säga att vi inget visste.


MARIA ASP
MATTIAS GUNNARSSON
ELISABETH KRISTOFFERSSON
ANDERS NYBERG
JOANNA OLOFSSON
LINDA OLOFSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons