Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Integration från dag ett – lovvärt: "Se till att det blir en ändring"

Annons
Förslag om svenskundervisning från dag ett är ett bra förslag skriver Hans Eriksson, men det kommer alldeles för sent tycker han.

Angående debattartikeln "Erbjud svenska och integration från dag ett – inte byråkrati och ett ovisst mörker" publicerad 12 februari.

En trio centerpartister skriver i tidningen om nyttan av att låta våra invandrare få svenskundervisning från dag ett. Ett lovvärt initiativ, men tyvärr alldeles för sent.

Det ni åberopar i insändaren är åtgärder som civilsamhället förespråkat i snart fyra år, utan att någon rikspolitiker lyssnat. Däremot tog civilsamhället saken i egna händer, i samarbete med kommunen, och påbörjade elementär undervisning i svenska språket i stort sett samma dag som de asylsökande satte sina fötter på svensk jord. Det är många som på detta sätt har fått en bra start och en god förberedelse inför SFI-undervisningen som sätts in när en asylsökande fått uppehållstillstånd.

Men trots detta så är det inte alla som blir motiverade och ser ljust på tillvaron. Den långa väntan på första intervjun och bidan på svar från Migrationsverket skapar oro och nedstämdhet. Skulle beskedet bli negativt blir det svårt att motivera och skapa en positiv bild av Sverige.

Vi som är verksamma i civilsamhället kommer dagligen i kontakt med personer som är djupt deprimerade, håglösa och som tappat tron på en framtid i Sverige. Då hjälper det föga om svenskundervisning satts in från dag ett. Den byråkrati som frodas i Myndighetssverige och den inhumana syn som ett avslag från Migrationsverket delges en flyktingfamilj blir ytterligare en sten på en redan tung börda.

Det är bra att ni från centerhåll tar upp frågan. Ni har alla möjligheter att tillsammans med era allianskollegor driva på våra rikspolitiker och snabbt se till att det blir en ändring i den riktning ni förespråkar i insändaren.

Lycka till; civilsamhället håller tummarna!

Hans Eriksson

 

Läs också:  Undervisning för nyanlända dras ned – Kramfors måste spara miljontals kronor

För Plus-kunder:  Satsning på SFI i Långviksmon blev en flopp: "Förutsättningarna förändrades på vägen"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons