Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intecknat över skorstenen...

Annons

Vid ett flertal tillfällen har en hedervärd, skattebetalande kommunmedborgare i Örnsköldsviks kommun via insändare i media, efterfrågat svar från kommunens socialdemokratiska kommunalråd Elvy Söderström om hur det står till med kommunens ekonomi och dess förhållande till de stora förlusterna i energibolaget Övik Energi och dess fatala investeringar i kraftvärmeverk och delägda etanolbolget Sekab.

Efterlysningen har gällt fakta i form av ekonomiska siffror och tal. Svaren har uteblivit.

Men så, fredagen den 23/11 kom ett svar på insändarsidan, undertecknat av de två socialdemokratiska kommunalråden, Elvy Söderström och Glenn Nordlund. Ett svar som mest är att bedöma som ett "Goddag, yxskaft" till den frågeställande kommunmedborgaren. På ett infamt och smått förlöjligande sätt vill de två kommunalråden påskina att frågeställaren inte begriper eller fattar vad det hela handlar om.

Några fakta kan de ej heller prestera i sitt svar. Dessa två kommunalråd, avlönar vi skattebetalare med ca 2 miljoner kronor varje år. Något bättre svar borde vi väl kunna förvänta oss?

Låt mig då komma med lite fakta i ärendet, med början med citat ur tidningen Dagens Samhälle, nr 38. "Ekonomin i kommunala Övik Energi har havererat. Bakom krisen ligger gigantiska investeringar, fördyringar, grava felbedömningar och stora förluster på etanoldrömmar i det delägda Sekab."

Underskotten i Övik Energi de tre senaste åren visar följandande siffror: År 2009 minus 197 miljoner kronor, år 2010  minus 154 miljoner kr och år 2011, minus 121 miljoner kr.

Skulderna har nu på fem år vuxit från 1,5 miljarder till 3 miljarder utan att intjäningsförmågan följt med. I januari i år slog krisen ut i full blom med ett brev från bolaget, där Övik Energis vd lät hälsa att de behövde 900 miljoner, annars går bolaget i konkurs.

Kommunen, klev då in med 173 miljoner akut. Därefter har en hel del verksamheter inom kommunen stuvats om, vilket lett till att kommunen skjutit till ytterligare drygt 100 miljoner.

Den 26 /11 2012, tar Örnsköldsviks kommun över till sig ytterligare lån på 725 miljoner kronor från Övik Energi. Med detta en svag optimistisk förhoppning om att bolaget kan bli lönsamt om inget oförutsett inträffar i form av nedläggningar av industrier.

Totalt sett blir då den kommunala insatsen kopplad till Övik Energis kris över en miljard kronor.( 1.000.000.000  kronor )

Kostnaderna för räntorna på övertagna lån väljer kommunalråden att inte låtsas om.

Från säker källa kommer följande fakta: Först förlorar kommunmedborgarna den borgensprovision som bolaget betalar och som uppgår till 24 miljoner/år. Sedan tillkommer räntekostnadern för de lån om tillsammans drygt 1000 miljoner som nu överflyttas från bolaget till kommunmedborgarna på olika sätt. En försiktig ränteberäkning om 3,5 % på det beloppet ger då en räntekostnad på 35 miljoner/år. Tillsammans cirka 60 miljoner kronor/år. Allt för att rädda kommunledningen från det totala haveriet.Till detta skall också läggas att skatten för de yrkesverksamma och pensionärer höjs med 35 öre per skattekrona. Och, detta sker år efter år, efter år... Idag  och imorgon och framgent för kommande generationer.

Dessa fakta, vill kommunalrådet Elvy Söderström, på ett förringande sätt till oss kommunmedborgare, framhålla som om det hela handlade om att hjälpa en slösaktig dotter.

Slutligen: Kloka och ansvarstagande människor, känner och förstår när deras bäst före datum har gått ut och lämnar sina uppdrag. Andra gör det inte.

 

Harald Öberg

Ers. för Miljöpartiet i Örnsköldsviks kommunalfullmäktige

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons